НОВИНИ

Експерт, РЗИ-Перник: Пробите на водата са добри с изключението в кв. "Проучване"

Не водният режим е причината двата блока и детската градина в квартал "Проучване" да останат без вода, а наличие на зараза заради с ешерихия коли водопровод.

bnt avatar logo
от БНТ
07:49, 26.12.2019 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Втори ден жителите на няколко блока в квартала са без вода. Експерти взимат и проби. Подмяната на водопровода, който не е сменян от 30 години, е в ход. Четирима души са в болница, след като има съмнения, че са консумирали негодната за пиене вода.

Хората, с които екипът ни успя да разговаря тази сутрин обаче казаха, че и те имат стомашночревни проблеми, а това е един от симптомите при зараза с ешерихия коли. Затова много от тях споделиха, че днес ще посетят лекар.

Инженерът на текущия ремонт Росен Прокопиев, каза, че веднага след като е установено, че има авария, е докарана водоноска, осигурена е минерална вода и се е започнала работа по подмяна на трасето.

Хората твърдят, че са се обадили да сигнализират за проблема, но от ВиК не са реагирали. А водата воняла.

Сигналът за водата е подаден на 17 декември, а е спряна едва преди Бъдни вечер. Оттогава жителите на двата блока и детската градина са без вода. Има докарана една водоноска в квартала, но хората се оплакаха, че е малка и не могат всички да се снабдят с вода.

Явор Чаушев, директор на Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Перник: Проби са взети от пет пункта в квартала след постъпване на сигнал от жители на 23 декември. Всички проби са добри - водата е годна за пиене, с изключение на тези, които снабдяват блок 12 и 13, както и детската градина.
Водата им е с нарушени цвят и мирис и в нея има бактерията ешерихия коли във връзка с възникнала авария, добави експертът.



Явор Чаушев: Текат действия за отстраняване на аварията. Връчено е предписание на управителя на ВиК дружеството за вземане на незабавни мерки и спиране на водата до отстраняване на проблема.
Бактерия може да попадне във водата по различен начин, коментира Чаушев и добави, че на въпроса трябва да отговорят от ВиК дружеството.
Заразените хора са приети в болница със симптоми на отпадналост, гадене, повръщане.



Явор Чаушев: Оказа се, че аварията е доста сериозна. Щом се отстрани аварията, ще бъдем уведомени веднага, за да се вземат проби.
От дружеството обещават аварията да бъде отстранена в най-кратки срокове, а резултатите от пробите излизат за 1 ден, каза още той.


От Общината обещаха, че до 22 ч. днес вода в домовете на хората ще има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превантивни мерки за движение по пътищата и днес
Превантивни мерки за движение по пътищата и днес
Коледен дух от преди 30 години - ретро игрите
Коледен дух от преди 30 години - ретро игрите