Експерти доказаха лечебните свойства на водата от асеновградски извор

Минерална вода от сондаж в Асеновград се оказа със силно лечебни свойства. Според балнеоложка оценка на експерти от здравното министерство водата е близка по състав с тази в Хисаря и Павел баня. Три градски чешми и басейнът на общинския плаж се захранват с лековитата вода.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
преди 2 години
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От години в Асеновград се разказват истории за хора, които успешно се лекуват с водата от Сондаж 1. От две седмици обаче това вече е официално потвърдено – анализите са показали, че тя повлиява редица ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожни заболявания. Ако се пие, оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни и жлъчни болести, както и при бъбречни оплаквания, свидетелства и дългогодишната лекарка на общинския басейн д-р Снежана Ангелова.

Д-р Снежана Ангелова: Аз съм със стомашно-чревно заболяване и тук времето, което прекарвам, непрекъснато пия от минералната вода и се чувствам много добре. Идват здрави хора, идват инвалиди, идват деца с детска церебрална парализа, идват други с усложнения след травми, след комоцио, след преживени катастрофи и се чувстват много добре.

Бившият състезател и треньор по кану-каяк Любен Дръндаров твърди, че и без доказателствата от лабораторните изследвания винаги е вярвал в лечебните свойства на водата.

Любен Дръндаров: Басейнът зарежда страшно, нашите хора тук в града не знаят какво богатство имаме.
Антония Стоянова, управител на „Пазари и тържища” - Асеновград: В басейна има само минерална вода, която си идва от извора. Извира на 26 градуса. Тази година правихме ремонт и няма никаква загуба на вода и на температура – водата в басейна си идва на 26 градуса.

Минерална вода от Сондаж 1 тече и в чешмите на градския пазара, до джамията и в двора на пожарната служба, откъдето мнозина си наливат за вкъщи.

Ерол Реджепов: Хората са много доволни – идват да си пълнят за ракия да омешват, че е мека.

За да се популяризират вече доказано лековитите свойства на водата, скоро от Общината ще поставят информационни табели на местата, които захранва Сондаж 1.

Топ 24
Най-четени