НОВИНИ

Експерти: Единната система в туризма ще изсветли сектора

Вчера у нас стартира въвеждането на базата данни в единната система за туристическа информация. До 1 октомври в системата трябва да постъпи информация за всички туристически обекти в страната. Това е първата система, базирана на облак и поддържана от Държавната агенция за електронно управление. Достъп до нея освен общините и министерството на туризма ще имат МВР, НАП и Националният статистически институт. Гости по темата в сутрешния блок на БНТ бяха Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал и Атанас Димитров, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 21.02.2019
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Според Атанас Димитров системата е била дългоочаквана като е положен сериозен труд за нейното реализиране. Благодарение на системата ще бъдат отчитани нощувките в реално време.

Атанас Димитров, БХРА: В регистъра ще се попълват лични данни в съкратен, недетайлен вид за членовете на ЕК, подробни ще са данните за граждани от трети страни. Това ще помогне за изсветляване на сектора.
;

Добрин Иванов каза, че системата е трябвало да бъде въведена още преди 2 години, но се е забавила заради обжалвания на обществената поръчка. По думите му системата ще спомогне за изсветляване на сектора на туризма.

Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал: Този, които е бил в сивата част, как той ще бъде принуден да се въведе в регистъра. Тук трябва да се обвърже системата и с тези за резервации.

Вижте и още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният архитект на София: Добрите майстори отдавна са изчезнали
Главният архитект на София: Добрите майстори отдавна са изчезнали
В Джерман отново на протест срещу изграждането на депо за отпадъци
В Джерман отново на протест срещу изграждането на депо за отпадъци