НОВИНИ

Експерти обследват Балабановата къща в Стария Пловдив заради напукване

Балабановата къща в Стария Пловдив ще бъде обследвана заради пукнатини. След това ще стане ясно дали сградата има нужда от спешно укрепване. Камъкът на друга емблема на града - Античният театър ще бъде заздравен със специален разтвор. В същото време, в район "Централен" има много опасни сгради - недвижимо културно наследство, които се саморазрушават.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
20:32, 19.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Заради появилите се на много места пукнатини по фасадата и вътрешните стени на Балабановата къща, специалисти ще обследват конструкцията. Експерти ще направят геоложко проучване на земната основа и архитектурно заснемане.

Йордан Илиев - директор на ОП "Старинен Пловдив": Към момента няма нищо тревожно и нищо страшно, но затова трябва да се реагира своевременно, за да не се стигне до проблем. Това конструктивно обследване ще каже има ли проблем, а след геоложкото проучване ще каже как са земните пластове, може ли да има свличане, има ли нужда от укрепващи колони и съответно да вземем мерки.

Мерки ще бъдат предприети и на Античния театър. За да се съхрани камъкът там, той ще бъде подхранен със специален разтвор. В район "Централен" има десетина частни къщи - недвижимо културно наследство, които са в много лошо състояние.

Дълго време собствениците не предприемат мерки, за да ги укрепят, а заради законови пречки общината е с "вързани ръце".

Арх. Петър Петров - главен архитект на район "Централен": Когато една къща е опасна, когато собствениците не предприемат необходимите действия, бездействат целенасочено ние не може да предприемем никакви действия докато не мине една процедура, траеща понякога месеци. През това време къщата бива доразрушена, биват направени неподходящи намеси. Може и да се срути.

80 преписки за опасни жилищни сгради има за миналата година. Всички те са с пукнатини, падаща мазилка или опасност от самосрутване. В повечето случаи собствениците нямат средства, за да ги възстановят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесът и висшите училища представиха нови възможности за бъдещи студенти
Бизнесът и висшите училища представиха нови възможности за бъдещи студенти
Официално: Матера вече е Европейска столица на културата заедно с Пловдив
Официално: Матера вече е Европейска столица на културата заедно с Пловдив