Трети ден екип от български инженери и специалисти по антиземетръсно строителство извършва оценка на щетите от трусовете в Албания. Те са част от международна възстановителна операция, която се провежда от ООН и ЕС и включва експерти от 15 държави.

Намирам се на една от уличките в Дурас, 12 дни след като опустошителното земетресение, което удари адриатическа Албания и причини смъртта на 51 човека. Сега основният въпрос е кои сгради са годни и кои трябва да бъдат разрушени и трябва да бъдат построени отново.

С тази задача се заеха 12 специалисти по сеизмично строителство, които отпътуваха за Албания.

От кординатора на мисията на ЕС получават първите си указания по време на вечерния брифинг на многонационалния екип експерти, оценяващи щетите.

Питър Хлиеър - ръководител на екипа на ЕС и координатор на международния контингент: Когато вземете решение, че хората могат да се завърнат, трябва да сте убедени, че е безопасно. Вие сте тук, защото сте експерти и албанските инженери ще се чувстват още повече спокойни, след вашите избори".

На следващия ден започва трескава работа. Всяка сграда се подлага на щателен анализ,

инж. Борислав Симов: Тука отчитаме за якостта на бетона.

Българските инженери имат само 20 минути за оценка на щетите по проучваната сграда. След това преминават на следващата.

инж. Борислав Симов: "С този уред откриваме армировката. Разбираме какъв е диаметърът и бетоновото покритие.
© БГНЕС

Не закъсняват и първите заключения.

проф. д-р инж. Петър Павлов: Некачествен бетон, некачествено изпълнение, предполагам не са имали достатъчен опит колегите в Албания. За съжаление също се наблюдава доста слаба армировка на места.
проф. д-р инж. Богомил Петров - ръководител на екипа: Правени са промени в процеса на експлоатация на сградата, разширявани са отвори, премахвани са стени, в крайна сметка всичко това е довело до доста сериозен проблем на сградите.

В Тумане започна събарянето на най-пострадалите от труса сгради. В Дурас операцията по прочистването протича денонощно.