НОВИНИ

Петкова: Търси се бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене"

В края на месеца работна група от експерти на "Росатом", заедно с наши енерийни специалисти, ще търсят най-доброто решение по случая. Правителството, БЕХ и НЕК търсят бързо, но не и прибързано решение за АЕЦ "Белене - коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова на отбелязването на Деня на миньора.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
15:03, 18.08.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

По думите на министъра темата за АЕЦ "Белене" придоби особена острота в енергийния сектор след решението на арбитражния съд. С него се постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Междувременно, 324 000 лв. лихви на ден се трупат на Националната електрическа компания. До този момент нищо не е платено от българска страна във връзка с решението на арбитражния съд.

Теменужка Петкова съобщи, че в края на месеца в България ще дойде работната група от представители на "Росатом", като експертите ще търсят най-доброто решение, за да не бъдат нанесени по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006, 2008 година.

Единият вариант е свързан с това, да бъде продадено оборудването на трета страна, но такава продажба не би могла да ни осигури покриването на всички разходи, които би трябвало да извършим във връзка с оборудването. Дори ако примерно го продадем за 200 милиона, пак ще останат над триста милиона, които трябва да бъдат погасявани от НЕК - коментира министърът.

Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, ако има желаещи да довършат този проект. По думите й има вече индикации за подобен интерес.

В отговор на въпрос за евентуална приватизация с държавно участие, Петкова каза, че участието на НЕК е една възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Трябва да анализираме от всички посоки този процес, който е изключително сложен и от правна гледна точка, и от икономическа гледна точка, тъй като има различни варианти, които ние в момента анализираме, и се опитваме да направим икономическа оценка на всеки един от тези варианти. Работим в тази насока, надявам се скоро да сме готови с доклад,който да включва всички тези възможни варианти, съответно с тяхната оценка. Решението ще бъде взето с консенсус, от всички".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха 82 000 души в Калифорния заради горски пожар
Евакуираха 82 000 души в Калифорния заради горски пожар
Адаптирана ли е средата за хора с увреждания?
Адаптирана ли е средата за хора с увреждания?