НОВИНИ

Експерти подкрепят ангажимента на Сърбия и Косово да продължат преговорите

Експертите Йордан Божилов и Николай Коев коментираха в Сутрешния блок на БНТ като положителен резултат ангажимента на Сърбия и Косово да продължат преговорите помежду си под егидата на ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 30.04.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Те анализираха резултатите от срещата на лидерите от Западните Балкани с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в Берлин вчера.

Според Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност срещата е показала, че "Франция и Германия обединяват усилията си за решаване на многобройните проблеми в региона, които потенциално могат да имат негативни импликации върху Европа".

Журналистът Николай Коев определи ангажимента за подновяване на преговорите между Сърбия и Косово като "хубава новина". Коев подчерта, че въпреки че това става по инициатива на Франция и Германия, двете не се опитват да изземат функциите на ЕС.

;

Кореспондентът на БНТ в Берлин Мария Стоянова добави, че една от целите на срещата за Западните Балкани е да бъде окончателно погребана идеята за размяна на територии между Косово и Събрия.

Германското правителство и депутати от различни фракции на Бундестага предупреждават за опасността от създаване на визия за етнически дефинирани територии на Балканите, които биха могли да провокират народностно мислещите националисти в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните за телефонни измами обжалват ареста си
Задържаните за телефонни измами обжалват ареста си
Проф. Генчо Начев: През 2021 г. трябва да бъде първата белодробна трансплантация
Проф. Генчо Начев: През 2021 г. трябва да бъде първата белодробна трансплантация