Eксперти призовават Макрон да не бърза с реставрацията на "Нотр Дам"

Близо 1 200 архитекти и експерти по опазване на културно наследство от Франция и чужбина призоваха президента Макрон да не извършва прибързана реставрация на катедралата "Нотр Дам" след пожара и да осигури достатъчно време за вземане на адекватни решения. Държавният глава постави срок за завършване от пет години, който експерти смятат за невъзможен.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
преди 10 месеци
Чете се за: 00:24 мин.
По света

От сайта на "Фигаро" експертите призовават държавния глава Еманюел Макрон да осигури достатъчно време за диагностика на щетите и вземане на отговорно решение за бъдещето на "Нотр Дам".

"Не се отказвайте от експертите", пишат авторите и настояват за обмислен и етичен подход, вместо бързане от политически съображения.

Критикуват и проектозакон от миналата седмица за ускорено възстановяване на катедралата. Този текст ще позволи заобикаляне и пропускане на редица класически норми и процедури в хода на реставрацията. Много имена от света на културата изразиха тревога от занижени стандарти и нереалистични срокове.

Миналата седмица професионални алпинисти инсталираха водоустойчиви покрития срещу нови щети на оголената катедрала. Части от нея са пропити с вода след 12-часовата отчаяна борба с пожара преди две седмици.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени