НОВИНИ

Експерти съветват как да сме по-сигурни след пробива в сигурността на Фейсбук

Хакерска атака засегна най-малко 50 милиона профила във Фейсбук, съобщиха от социалната мрежа. Основателят ѝ Марк Зукърбърг вече обяви, че проблемът е отстранен и са взети предпазни мерки. Според български IT експерти обаче засегнатите вероятно са много повече. Трябва ли да сменим паролите и как да разберем дали злоупотребяват с личните ни данни - в репортажа на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:02, 29.09.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Експертите са категорични, че до този момент това е най-големият пробив в сигурността на Фейсбук, оповестяван публично. Проблемът е открит на 25 септември. Специалистите установяват слабости във функцията "View as", която позволява да видим профила си през очите на други потребители. Услугата е въведена, за да може по-лесно да проверим каква информация споделяме за себе си в социалната мрежа.

Христо Ласков, IT специалист: Първият признак да разберем, че сме жертва, е ако се налага отновo да въвеждаме потребителско име и парола. Освен това вчера от Фейсбук обявиха, че на стената на всеки един от засегнатите ще излиза съобщение какво точно се е случило.

Според IT експерти открадната онлайн идентичност може да се използва за разпространение на фалшиви съобщения, фишинг атаки и не на последно място злоупотреби с профили, които са свързани с Фейсбук, като например Инстаграм, или пък платформи за резервации.

Христо Ласков, IT специалист: Преглеждате списъка със свързаните сайтове и приложения, ако видите някое, което не познавате, просто забранявате достъпа на този сайт или приложение до вашия профил.

Експертите съветват още да проверим профила си за непознати съобщения, както и списъка с приятели дали се е увеличил. В секцията сигурност също така може да бъде проверено на кои локации е използван. Най-голяма защита осигурява двуфакторната оторизация.

Христо Ласков, IT специалист: Фейсбук позволява на всеки един потребител да въвежда освен потребителско име и парола, да се идентифицира в мрежата чрез въвеждането на код, който се получава на доверено устройство на самия потребител. Този код е еднократен. Практически е почти невъзможно да бъде отгатнат.

За по-голяма сигурност в мрежата, експертите съветват смяна на паролата всеки месец и използването на не по-малко от 12 символа.

Тепърва ще се изяснява дали и доколко е злоупотребено с чувствителна информация. На този фон основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг уверява, че проблемът е отстранен.

Девант Даймънд: В момента доверието ми във Фейсбук е възможно най-ниско!
Джордж Линарес: Това ме прави много внимателен - какво отговарям, къде натискам. Трябва много да се внимава!

Според IT специалисти след края на разследването по случая броят на потенциалните жертви може да достигне 90 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице за трагедията в Индонезия
От първо лице за трагедията в Индонезия
Циклонът Зорба удари Гърция с по-малка сила от очакваното
Циклонът Зорба удари Гърция с по-малка сила от очакваното