През 2021 година в България вече ще има стартирали 5G мрежи, прогнозират експерти. Брюксел обяви развитието на мобилните мрежи от пето поколение за един от приоритетите на единния цифров пазар и даде две години на страните - членки да се подготвят за тяхното изграждане.

Какво представлява 5G и как ще промени живота ни, разказват Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов.

Бързи, по-бързи, 5G!

Мобилните мрежи от пето поколение ще променят нашия свят. По-скоро, отколкото си мислим. С тях ще имаме все по-големи обеми от данни буквално за нула време. 5G ще работи с пет до десет пъти по-високи скорости в сравнение със сегашните мрежи.

Владислав Димитров, ст. мениджър в Дирекция "Архитектура, планиране и изграждане на мрежата" в телекомуникационна компания: 5G позволява да правим нещо в реално време с човек, който е много далече от нас. Примерно, представете си група от пет човека, която трябва да направи запис в студио. Единият музикант може да е от САЩ, другият може да е от Европа, другият от Китай. 5G позволява да се създаде виртуално студио, в което вие в реално време да свирите синхронно музика! Това е нещо уникално!

Друго предимство е възможността за 1000 пъти повече свързани устройства на квадратен километър. Това е важно за събития с многобройни участници или публика - като фестивали, конгреси, концерти, спортни прояви.

САЩ срещу "Хуауей" - война за мрежата 5G

САЩ срещу "Хуауей" - война за мрежата 5G

Япония официално изключи китайски технологични компании от държавните поръчки. Мярката влиза в сила от април следващата година и засяга най-вече "Хуау...

Освен това - ще има много по-малки закъснения в сравнение със сегашните. Всичко това ще доведе до бум в развитието например на самоуправляемите коли и умните градове. Но не само.

Владислав Димитров: Гейминг индустрията е един от основните потребители и там още тази година ще видим неща, които без 5G мрежи няма да са възможни. Примерно видях демонстрация, в която играч на американски футбол има шлем с визьор и през 5G мрежата вижда как подават топката, тича и я хваща. Това с досегашните мрежи и закъснението, което те имаха, не беше възможно.

Новите мрежи означават нови телефони - колкото по-нови и по-модерни - толкова по-добре. Водещи компании вече съблазниха потребителите с модели за 5G със сгъваеми дисплеи.

И китайският технологичен гигант „Хуауей“ представи смартфон със сгъваем дисплей
И китайският технологичен гигант „Хуауей“ представи смартфон със сгъваем дисплей © БГНЕС

Но освен тях, изкушенията ще са много.

Владислав Димитров: Досега 90% от потребителите ползваха смартфони. В този смисъл смартфонът беше в центъра на събитията. Сега 5G отваря вратата за цяла плеада от различни устройства - сензори, различни умни устройства, които се носят, свързани автомобили, самообучаващи се роботи. Вече основният играч не е смартфонът.
Световен конгрес на мобилните устройства показва смартфоните на бъдещето

Световен конгрес на мобилните устройства показва смартфоните на бъдещето

Отвори врати Световният конгрес на мобилните устройства в Барселона. На ежегодното събитие този път има около 2 400 участници, очакват се 107 000 посе...

Как ще се отрази всичко това на джоба на потребителите? Цените на гигабайт за лев или евро ще продължат да падат.

Владислав Димитров: Като цена лев на гигабайт ще е надолу, но понеже потребителите ще искат все повече и повече данни, като цена на пакета може с малки стъпки да има леки увеличения.
© БГНЕС

Светът ще стане различен. 5G ще отключи ново измерение в технологиите.

Владислав Димитров: Както смартфонът промени начинът, по който хората общуват със социалните мрежиq 4G с големите скорости на данните направи това общуване много лесно. 4G промени общуването между хората, 5G ще промени общуването между машините. В смисъл - машините ще започнат да си говорят една с друга.

Брюксел залага много на развитието на 5G мрежите, за да навакса изоставането на Европа от Китай и Съединените щати.

Българските градове са сред лидерите по интернет покритие в Европа

Българските градове са сред лидерите по интернет покритие в Европа

Българските градове са сред лидерите на интернет. Това е един от поводите за гордост, който еврокомисарят ни Мария Габриел, подчерта на конференцията...

На страните - членки беше даден срок до края на 2020 година да имат стартирала 5G мрежа, а до 2025 година тези мрежи да покриват основните пътища и големите градове.

Владислав Димитров: Ние тук никога не сме изоставали от световните и европейските тенденции. Като скорост и като качество на мрежи сме в топ 10 на света. Няма да изостанем със сигурност, така че 2021 година очаквам стартирали мрежи. Конкуренцията на телеком пазара е изключително сериозна, така че никой от водещите играчи не би си позволил технологично изоставане.
Представиха възможностите за 5G мрежа у нас

Представиха възможностите за 5G мрежа у нас

Възможностите на 5G технологията бяха представени за първи път в България.

Но за да се постигне това, от бранша очакват облекчаване на някои разпоредби.

Владислав Димитров: Добавянето на нови честотни бандове на съществуващите базови станции в нашето законодателство е приравнено на нов строеж и чисто документалната фаза отнема средно около година. Изискванията за електромагнитно излъчване са доста по-строги от почти всички страни - членки - около 45 до 100 пъти по-строги в зависимост от честотния диапазон, което пак поставя една бариера пред бързото развитие.

Общо в ЕС инвестициите в радиомрежи от страна на операторите ще са 100 милиарда евро.


БНТ изпълнява проект"Европа" с финансовата подкрепа на Европейския парламент.