НОВИНИ

Експерти: Здравословният модел на хранене тръгва от семейството

Наднормено тегло и затлъстяване при близо 1/3 от децата отчитат наблюденията. Най-ефективна мярка срещу това е здравословното хранене. Кроасаните, чипсовете, мазните тестени закуски да се заменят с пресни плодове, мляко и млечни продукти. Идва обаче ваканцията, когато от училището отговорността за здравословното хранене става изцяло на семейството. Темата коментираха в студиото на "Денят започва" проф. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА, и Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 28.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Според проф. Дулева, рискът от определени хронични заболявания, характерни за възрастните, е по-висок при децата със затлъстяване. Най-често в тази възрастова група се наблюдава повишено артериално налягане, увеличен е и броят на заболелите от диабет тип 2, характерен за възрастните.

проф. Веселка Дулева: "За България данните показват, че около 30%, в зависимост от възрастовите групи, е наднорменото тегло. Между 12 и 15% от децата са със затлъстяване."

Тя подчерта, че, благодарение на взетите през последните години мерки от различни институции, в някои възрастови групи има задържане на относителния дял на деца със затлъстяване, а във възрастовата група 13-15 години има вече и лека обратна тенденция. Този показател се постига изключително трудно, открои тя.


По думите на Яна Алексиева, здравословният модел тръгва от семейството. Родителите са отговорни да положат здравословен начин на живот не само в храненето, а и с движението.

Яна Алексиева: "Истината е, че училището и всичко извън него предлагат доста предизвикателства за това детето да устои, независимо какви навици е изградило вкъщи относно храненето. За съжаление им се предлагат доста изкушения, които няма как да не са им интересни".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлозар Лазаров: Русия проявява активен интерес за сътрудничество с България
Светлозар Лазаров: Русия проявява активен интерес за сътрудничество с България
​Емил Радев: Новият регламент за личните данни противоречи на законодателството
​Емил Радев: Новият регламент за личните данни противоречи на законодателството