НОВИНИ

Експертите: Социалните мрежи могат да помогнат в борбата с дрогата

Употребата алкохол, цигари и канабис намалява сред младите в Европа. Това е тенденцията, която наблюдават за последната година от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Експертите Грегор Бъркхарт и Рейчъл Донин представиха пред българските си колеги новите подходи за предпазване при най-застрашените групи на Стария континент и как социалните мрежи могат да повлияят положително в борбата с дрогата.Подробности в репортажа на Боряна Черганова в "Денят започва".

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:10, 02.03.2018
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

През последната година 17 милиона млади хора на възраст между 15 и 34 години са употребявали канабис в Европа. Между 1 и 2% от същата възрастова група са употребявали кокаин, екстази или амфетамини, а 3% от 15-16-годишните са опитали нови психотропни вещества.

Д-р Грегор Бъркхарт: Училищните служби показват, че употребата на канабис и пиенето на алкохол като цяло намаляват в Европа. Това е всеобхватната тенденция. Има мода в момента сред младите в Европа, които са склонни, нека да го наречем, да бъдат по-конвенционални. Те предпочитат да излизат по-малко навън, което можем да го свържем със социалните мрежи, защото се социализират повече чрез интернет и си стоят вкъщи, вместо да излизат, да пият и да пушат на улицата. Това може да е една от причините. Също така те учат повече, и са ангажирани с професионалното си бъдеще, което може да е следствие от икономическата криза.

Социалните мрежи могат да бъдат както в помощ, така заплаха за младите, защото все по-лесно може да се рекламира в определени групи, изолирани от обществото, употребата на наркотици. Новият подход, който прилагат в Европа срещу наркотиците, е да се покаже положителното въздействие на здравословния начин на живот.

Д-р Грегор Бъркхарт: Ако главната цел в живота ни е да се сближим с други хора, да открием партньор, нямаш нужда от дрога за това. Колко мъже имат проблем при комуникацията с жени, когато не са пили, защото имат нужда от алкохол. Има няколко ефективни програми, които учат как да общуват, как да направят комплимент, как да съчувстват и да получат това, което искат без да се налага да използват дрога. Можете да бъдете забавни, можете да танцувате, можете флиртувате и не е необходимо да употребявате субстанции.

Другият важен подход е да се промени средата. Според това колко често можем да виждаме реклами на аклохол, цигари или на канабис влияе на решението ни за употреба.

Д-р Грегор Бъркхарт: Затова например в Амстердам плащате 50 евро, ако купите канабис на улицата, позволено е да се пуши, но само в кофишоп. Това тотално променя видимостта на канабис на улицата. По-малко се вижда и по-малко се усеща. Забрана на рекламите, забрана за продажба на цигари в близост до училища, да речем да са на километър разстояние. Помага ли това? Това са най-ефективните мерки в света на превенцията, но са по-малко видими и много хора не ги харесват, защото ги свързват с намеса в личната свобода.
Рейчъл Донин: Много често правим неща, които мислим, че са ефективни, например кампании в медиите, които мислим, че помагат. Но научно е доказано, че нямат влияние върху спирането на дрогата. Понякога дори, както каза доктор Букхарт, те привличат вниманието върху проблема и така увеличават употребата.
;

Според експертите големият проблем идва с това, че се привлича вниманието на хората по негативен начин, дори с рекламите за превенция. Изследване доказва, че на младите се харесва да правят рискови неща.

Рейчъл Донин: Не е добре да се казва на младите кои са ефектите от дрогата, защото изследване сочи, че ако отидете в класна стая с 13-годишни деца, много от тях са експериментатори и биха опитали, но ако отида и говоря за определени субстанции има шанс да разберат за наркотици, за които не са знаели.
Д-р Грегор Бъркхарт: Тук идва проблемът да се използват бивши наркомани да говорят в училищата за дорга. Посланието, което се изпраща веднага - ето ти може да си имал трудности, но си успял да се спасиш, звучи забавно. Това е, което децата получават като съобщение.

В Чили например почти двойно се е увеличила употребата на канабис през последните 2 години по време на кампания срещу използването на наркотици и дискусиите за вредата. Това кара специалистите да променят коренно подходите, които са използвали до момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Петимата задържани за взривения банкомат в София са криминално проявени
МВР: Петимата задържани за взривения банкомат в София са криминално проявени
Статутът на Македонската църква ще е въпрос в срещата с руския патриарх Кирил
Статутът на Македонската църква ще е въпрос в срещата с руския патриарх Кирил