НОВИНИ

Експертна група ще уточнява тарифирането и пътищата на тол системата

Експертна група ще уточнява тарифирането и по кои пътища ще се прилага тол системата. За това се договориха участниците в консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Специални сензори ще измерват тежестта на камионите, за да се спре разбиването на пътищата от претоварени тирове.

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 16.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Превозвачи и министерство все още не са постигнали разбирателство по два основни въпроса - колко да се плаща на километър и за кои пътища превозвачите ще дължат пари.

Разчетите са до Нова година да има окончателни варианти и след тестовата работа на системата от средата на август да се предложи за одобрение от правителството на окончателна тарифа за тол системата.

Сензори в асфалта ще следят натовареността на тировете и тези, които не спазват изискванията, ще бъдат контролирани ефективно.

Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството: Хубаво е, че започна монтажът, не само започна, той ще приключи скоро и на така наречените подземни кантари, тези, които реално заедно с камерите , които ще имат възможността да измерват осите на моторните превозни средства и да изчисляват тонажа на МПС, на тежкотоварните автомобили в реално време.

Спорен остава въпросът дали всички пътища втори клас да влязат в тол системата или да отпаднат онези, през които не минава интензивен трафик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червен код за опасно време и валежи в Гърция
Червен код за опасно време и валежи в Гърция
Евакуираха туристи заради мащабен пожар на хърватския остров Паг
Евакуираха туристи заради мащабен пожар на хърватския остров Паг