НОВИНИ

Експозиция на костюми от българското кино в Националния исторически музей

Най-значимите периоди на българската държава и историята на българското кино са представени в нова експозиция в Националния исторически музей

Айше Сали
от Айше Сали
21:01, 27.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Любимите актьори в образите на великите владетели. Екранизациите на славното минало водят милиони в кинозалите, а филмът "Хан Аспарух", е закупен за разпространение от американска компания. Днес 8 костюма с кожи и инкрустации ни връщат към създаването на българската държава, покръстването, стабилността и изписването на Боянската църква. До тях стои внушителният трон на княз Борис I от едноименната лента.

;

Стефан Данаилов, Коста Цонев, Апостол Карамитев, Ваня Цветкова и Бойка Велкова са част от актьорите, застанали пред камерите на снимачната площадка с тези костюми през 80-те.

Ива Стойкова, уредник в НИМ: Изработени са ръчно, от естествени материали, а повечето от тъканите са специална поръчка от Индия, Сирия и България и костюмите са изработени специално за актьорите, които ги носят. Ризницата на Борис например е позлатена и тежи 40 кг. Костюмите на Калоян и Десислава са изработени по стенописите от Боянската църква.
;

Близо 2000 костюма са дарени на Националния исторически музей при закриването на киноцентър "Бояна". Достатъчно дори за създаване на Музей на българското кино. 500 от тях са подредени в самостоятелна изложба, а след това пътуват из страната. След завръщането им малка част попада отново във витрините.

;

Сред реквизита във фондохранилищата са и облеклата от "Време разделно и "Крадецът на праскови". Надеждата на уредниците е някой ден да се намери пространство и за тях, за да бъдат използвани с образователна цел. Докато очакват този момент обаче, в музея вече използват иновации в помощ на по-любознателните посетители. QR кодове към костюмите, чрез които могат да научат още за легендарните филми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: До края на годината ще има договори за нови изтребители
Каракачанов: До края на годината ще има договори за нови изтребители
120 години от рождението на художника Марио Жеков
120 години от рождението на художника Марио Жеков