НОВИНИ

Екзекуция в Саудитска Арабия опъна отношенията на Рияд с Техеран

В Саудитска Арабия екзекутираха 47 души. Изпълнена беше и смъртната присъда на виден шиитски духовник. Езкекуцията му предизвика гневната реакция на управлявания от шиити Иран. Техеран предупреди Рияд, че ще плати "висока цена" заради смъртта на убития шейх ан-Нимр.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:30, 02.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Смъртните присъди бяха изпълнени в 12 различни районa в Саудитска Арабия. Освен саудитци сред екзекутираните има граждани на Чад и Египет. Всички са били осъдени на смърт заради терористична дейност. Някои имали връзка с Ал Кайда.

Шейх ан Нимр, обаче, попадна в черния списък заради подкрепата си на антиправителствените демонстрации. Те избухнаха преди 5 години в източната част на Саудитска Арабия. Тогава набралата скорост Арабска пролет не подмина и кралството, а Шиитите, които са малцинство в Саудитска Арабия, се вдигнаха на протест.

Година по-късно Нимр беше прострелян и след това арестуван. Изпълнението на смъртната присъда на шиитския духовник предизвика гневна реакция в повечето арабски държави.

Фади аш-Шамари, член на Ислямския Върховен Съвет на Ирак: Екзекутирането на шейх ан-Нимр, Саудитска Арабия направи голяма грешка. Саудитска Арабия ни уверяваше, че ще помилва шейх ан Нимр, но за съжаление не го направи. Вместо това, наля още масло в огъня.

Според Фади аш Шамари, екзекуцията на шейх ан Нимр ще предизвика нова вълна от насилие в реайона. Разгневени от новината за смъртта на своя духовник, шиитите в източната част на Саудитска Арабия вече излязоха на протест.



През изминалата година в кралството са били а извършени над 150 екзекуцзии - най-голямият брой за последните две десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша - общественото радио протестира срещу медийния закон
Полша - общественото радио протестира срещу медийния закон
Скандално видео от махалата в Пазарджик. Мъж позира с арсенал от оръжия и стреля
Скандално видео от махалата в Пазарджик. Мъж позира с арсенал от оръжия и стреля