НОВИНИ

Електронна система за контрол на лекарствата работи в Пловдивския онкодиспансер

Електронна система за контрол на скъпоструващите лекарства за химио- и имунотетерапия работи в Комплексния онкологичен център в Пловдив. С нея се следи постоянно процеса на изписаните медикаменти от лекаря до пациента, за да не се допускат злоупотреби.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
19:16, 11.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Онкодиспансерът постепенно да въвежда електронната система от края на миналата година. Проследяването на лекарствата започва още в приемния кабинет, където на всеки пациент се подготвя индивидуалната лечебна терапия.

Д-р Елена Бангиева, лекар в Първо отделение по медицинска онкология: Назначаването на терапията започва въз основа първо на протокол, издаден от онкологична комисия, следствие на което се издава протокол за медикаментите. Тези медикаменти се определят напълно индивидуално спрямо всеки пациент, в зависимост от ръста, теглото, както и общото състояние на пациента и съпътстващите придружаващи заболявания.

Дозите се изпращат по електронен път към аптеката, а след това с етикет с името идват при пациента. Така лекарите нямат никакъв достъп до изписване на скъпоструващите медикаменти.

Д-р Парашкев Цветков, управител на Комплексен онкологичен център-Пловдив: Лекарството, което излиза от аптеката, то е разтворено за самия пациент, без да има възможност за замени и такива неща. Тук е целта да се избегне субективизма и да бъде всичко като една смазана машина, която да си върви.
Д-р Иван Тонев, началник на Трето вътрешно отделение: Опитваме се максимално добре да оптимизираме работата и начинът, по който се отпуска лечението.

За да се избегнат всякакви злоупотреби, болничната аптека е оборудвана с 11 камери. В онкодиспансера има и създадена комисия, която осъществява внезапен контрол на работата, свързана с изписване на лекарствените средства. Тя се отчита пред управителя на пловдивското лечебно заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на гласуването за лятно и зимно часово време - какво предпочитат българите
Край на гласуването за лятно и зимно часово време - какво предпочитат българите
Енергийната система е в добро състояние, търсят се 460 млн. за въглеродни емисии
Енергийната система е в добро състояние, търсят се 460 млн. за въглеродни емисии