НОВИНИ

Електронните услуги в Северозападна България - мисия възможна?

Общинските електронни услуги - доколко мисията е възможна? Продължаваме да търсим отговор на този въпрос с поредица от репортажи. Репортерът ни Николай Минков този път провери как се справят с тази задача в две малки общини от Северозападна България - Бяла Слатина и Мездра.

Николай Минков
от Николай Минков
18:27, 20.06.2016
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Над 130 услуги предоставя център за обслужване на гражданите в община Бяла Слатина. Електронни услуги обаче все още няма.

Бисерка Бординяшка - директор "Административно-правно и информационно обслужване" в Община Бяла Слатина: "Мотивите ни за това са няколко. От една страна невъзможността на гражданите да отделят средства за електронен подпис. А от друга страна - това, че общината няма необходимия ресурс, за да закупи наличния софтуер".

Като вид алтернатива на електронните услуги в Бяла Слатина са свързали в обща административна система всички 14 кметства на общината.

Йоана Иванова - секретар на Община Бяла Слатина: "Всеки гражданин би могъл от всяко кметство, отдалечено от общината, да заплати такса за домашен социален патронаж, данъците си съответно, получаване на административни услуги, без да се налага да идват до самата община тук в града".

В Бяла Слатина са наясно, че без дигитална общинска информационна система не могат да изградят електронни услуги. Изготвят проект и през 2015 г. кандидатстват по програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния.

Бисерка Бординяшка - директор "Административно-правно и информационно обслужване" в Община Бяла Слатина: "Проект, с който се надяваме да изградим единна интегрирана информационна система в общината. Като за целта създадеме база данни, като дигитализираме голяма част от архивите, с които общината разполага. В този проект, също така, сме предвидили да създадем безхартиен Общински съвет".

В момента от сайта на Бяла Слатина хората могат да изтеглят всички образци на документи за предоставяните административни услуги. Могат да проверят местните данъци и такси. Има секция електронни услуги, но засега тя все още не е активна.

;

Община Мездра със свой вариант за електронни услуги

Разположена край живописното Искърско дефиле, здраво стъпила върху своето 7-вековно историчеко наследство днес Община Мездра се бори с предизвикателствата на новите технологии.

Научаваме, че 80% от населението редовно посещава сайта на общината.

Павел Петров - връзки с обществеността на Община Мездра: "Всеки ден имаме около 300-350 уникални посещения на ден, което само си говори за интерес на гражданите на общината към онлайн услугите".

Макар с ограничен бюджет, местната власт се опитва да догонва големите градове, предлагайки свой вариант на електронни услуги.

Павел Петров - връзки с обществеността на Община Мездра: "Това са деловодни справки, справки за данъчни задължения, достъп до обществена информация. Също така подаване на сигнали чрез онлайн форма и записване за приемен ден при кмета на общината".

В общината са особено горди с въведено преди година комплексно административно обслужване.

"Гражданинът идва от община Х в нашата община и заявява една услуга. А ние по служебен ред доставяме необходимата информация от другите институции и за да бъдем полезни на гражданина, за да му спестим време и средства, да издадем документа, който му е необходим".

Когато обаче се наложи справка и от държавните инстиуции, системата блокира. Според кмета на Мездра, тук държавата е длъжник на малките общини.

Генади Събков, кмет на община Мездра: "Не може да имаме електронна община без да имаме електронна държава. Трябва да има пълна съгласуваност в действията на различните институции като започнем от община, съд, прокуратура, полиция, държавни администрации, за да можем да съчетаваме нещата и да бъдем полезни на нашите съграждани".

Трудностите допълнително мотивират кмета на Мездра.

Генади Събков, кмет на община Мездра: "Това, което ще направим е да направим сесиите на общинския съвет да се излъчват онлайн. И друго важно, което ще направим е Ден на кмета, по електронен път проведен".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасна дупка в центъра на Благоевград
Опасна дупка в центъра на Благоевград
Пуснаха 130 хиляди малки пъстърви в притоци на Струма, Места и Вит
Пуснаха 130 хиляди малки пъстърви в притоци на Струма, Места и Вит