Вчера изпълнителният директор на "Топлофикация" София подаде оставка. Той каза, че прави това по лични причини. Според новия-стар председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков има и други причини за подадената оставка, сред които е кризата на доверие между директорът и кметът на столицата.

Надзорният съвет има правомощията да избере изпълнителен директор и те са го направили максимално бързо, каза Герджиков. Според него именно в началото на отоплителния сезон е важно да се гарантира готовността.

Елен Герджиков: Дълговете на "Топлофикация" са пределно ясни. По-голямата част от тях са предмет на специален договор с БЕХ. Този договор се изпълнява. Краткосрочните задължения към "Булгаргаз" също се погасяват. Ще бъдат върнати част от средствата на "Топлофикация", които бяха депозирани в КТБ и тези средства ще отидат за погасяване на краткосрочните задължения към "Булгаргаз".

Общинският съвет трябва да стартира процедурата заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие за намиране на външен мениджмънт на дружеството със задължения за инвестиции в модернизация.

За пореден път днес независимият Борис Бонев отказа да съобщи как е гласувал за избора на Герджшков на поста председател на СОС. Той настоя да получи зам.-председателско място в Столичния общински съвет.

Елен Герджиков: За мен интригата, която специално "Демократична България" се опитват да спретнат на г-н Бонев във връзка с избора ми за председател, е определено некоректна и несправедлива.

Ако Бонев го е подкрепил, това означава, че той е отказал да влезе в политическото клише, смята Герджеков. Сегашният правилник не позволява да му бъде дадено зам.-председателско място, но е създадена работна група за направата на нов правилник, който ще допуска такава възможност.

Елен Герджиков: Г-н Бонев трябва да стане зам.-председател по простата причина, че в тази ситуация хората, които са гласували за него, трябва да получат адекватно на броя си представителство.