НОВИНИ

Елен Герджиков: Собствеността на новата метростанция е изцяло общинска

В студиото на „Денят започва“ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков напомни, че новата метростанция, строителството на която предстои да започне с участие на частна фирма, ще бъде собственост на общинската „Метрополитен“, така че не може да се говори за „частна“ метростанция. Той напомни, че в първоначалния проект на метролинията е предвидено на бул. „Панчо Владигеров“ да има спирка на метрото, но такава не е била изградена, защото районът е слабо населен.

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 13.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Новата метростанция ще се изгради чрез публично-частно партньорство, подчерта Герджиков. Според него частният инвеститор има намерение да изгради жилищен комплекс в района и с изграждането на метростанцията цели да покачи цените на имотите си. Частният инвеститор ще се включи в изграждането на станцията на стойност 25 млн. лв. под формата на строителство.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Тя не е била изградена, защото районът не е достатъчно развит и се появи инвеститор, който има намерение да има терени там и да покачи цената на жилищния комплекс, който иска да изгражда. Метростанцията е проектирана изцяло от Общината, цената е 25 млн. лв., а след преговори между Метрополитен и инвеститора са се разбрали инвеститорът да даде 51% от метростанцията под формата на строителство.

Герджиков заяви, че метростанцията ще стане транспортен хъб, тъй като се намира под международната железопътна линия за Белград, като в близост се предвижда да се изгради и ЖП гара. Станцията ще свързва и депото за влаковете от метрото в Обеля с Втората метролиния.

;

Герджиков подчерта, че с предложението за нов проект за Наредба за обществения ред не се цели да се забрани консумацията на алкохол по столичните паркове. Той призна, че проектът не е достатъчно ясен, защото предвижда глоба за „антиобществени прояви“ след консумация на алкохол, макар че двете не са задължително свързани и изрази дефиницията да стане по-ясно. Герджиков напомни, че предстоят две обществени обсъждания за проекта.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Това е проект за наредба и ще мине през две обществени обсъждания. След това проектът за наредба ще влезе в Общинския съвет.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седемдесет автори са изпратили творби за международното биенале в Русе
Седемдесет автори са изпратили творби за международното биенале в Русе
Наводнения във Виетнам взеха над 50 жертви
Наводнения във Виетнам взеха над 50 жертви