НОВИНИ

Софийският маратон - емблематично за София събитие

В 10:00 ч. в неделя в столицата ще бъде даден старт на 43-ия Софийски маратон. В студиото на „Денят започва“ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и секретарят на „София 2018 Европейска столица на спорта“ говориха за предстоящото спортно събитие, което ще затвори редица улици в София от 07:00 до 15:00 ч.Повече информация може да намерите на сайта на събитието marathonsofia.com.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 13.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Председателят на СОС Елен Герджиков отбеляза, че Софийският маратон е един от най-старите маратони в света с 34-годишната си история, като се нарежда до емблематичните маратони в Берлин, Лондон, Чикаго и Бостън.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Не са много градовете в света, които могат да се похвалят с толкова дълга традиция на провеждане на маратон в градски условия. София се нарежда до Берлин, Лондон, Чикаго и Бостън. Трябва да съхраним тази традиция. Събитието е част от календара на София-Европейска столица на спорта 2018. Това е голям спортен празник и каним съгражданите си да участват в него - и като участници, и като публика.

Маратонът ще се проведе в три дисциплини - 10, 21 и 42 километра, като към участниците ще се присъединят и 744 състезатели и любители от чужбина, които са се записали засега.

Анатоли Георгиев: Има бегачи от Етиопия, Кения и Мароко. Имаме победители от маратоните във Варна и Стара Загора. Кенийци са спечилил няколко пъти софийския маратон, а миналата година етиопците показаха много добро развитие. Имаме представители и от Уганда и другите, които очакваме от чужбина, са хора от бегаческата общност, които обикалят различните маратони.

Анатоли Георгиев отбеляза, че напоследък масовият спорт в София става все по-популярен, като даде за пример традиционната обиколка на Витоша, която тази година събра над 2500 колоездачи и бегачи. Елен Герджиков напомни, че Софийският маратон е валиден за национални първенства на най-високо ниво.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Това е маратон, валиден за националното първенство. Постиженията на него са валидни за квалификация на големи първенства, сред които и Олимпиада. Имаме награда за най-бързи софиянци и по традиция Маратонът събира пари за благотворителност
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения във Виетнам взеха над 50 жертви
Наводнения във Виетнам взеха над 50 жертви
Русенска фирма получава 960 хил. лева по ОП Иновации и конкурентноспособност
Русенска фирма получава 960 хил. лева по ОП "Иновации и конкурентноспособност"