НОВИНИ

Елена Йончева: Евролистата на БСП е резултат от демократично гласуване

Българската социалистическа партия излъчи лидера на листата си за Европейските избори. Елена Йончева ще води кандидатите на социалистите. На второ място остана лидерът на Партията на европейските социалисти и бивш премиер Сергей Станишев. Йончева гостува по темата в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 18.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
"Разликата между гласовете, които спечелих аз, и господин Станишев е много малка (20 гласа - б.р.). Благодаря за доверието, това освен доверие, е и огромна отговорност. Давам си сметка за това".

Така Елена Йончева коментира резултатите от вътрешните избори на БСП.

Според нея 80% от българите считат, че еврофондовете в България се печелят от тесен кръг, близък до властта, и се надяват, че в Брюксел тези практики могат да бъдат коригирани.

На въпрос как ще работи заедно с Европейския съюз срещу корупцията в България, щом партията ѝ дава разнопосочни сигнали спрямо отношението си към Европа, Йончева отговори:

"Ние не сме против Европа по различни теми. Българинът е убеден проевропеец. Проблемът е, че възниква евроскептицизъм и това има своите причини".
;

Според нея те са липсата на справедливост и усещането, че гражданите не могат да разчитат на институциите. Йончева се позова на доклад на Европейската комисия от февруари месец. Тя сподели и данни от доклад на групата на Зелените в европарламента.

"11 милиарда евро според доклада на групата на Зелените в Европейския парламент са средствата, които се крадат в България всяка година. Това е доклад, който е базиран на информация на Евростат, ОЛАФ и Европейската комисия"
;

Относно отношението ѝ към факта, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев беше изместен от първото място в листата на социалистите за евровота, Йончева коментира, че членовете на БСП са гласували демократично и така са решили.

"Смятам, че Станишев е един от най-успелите европейски политици. В България имаме двама политици, които имат европейско признание - Ирина Бокова и Сергей Станишев".

Елена Йончева потвърди, че позицията на БСП санкциите срещу Русия да отпаднат, остава непроменена и ще я отстояват в Европейския парламент.

Повече от разговора с нея чуйте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отмени глобата на животновъда Ана Петрова от Болярово
Съдът отмени глобата на животновъда Ана Петрова от Болярово
ДРУГИТЕ новини: Адриатическо откритие
ДРУГИТЕ новини: Адриатическо откритие