Евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Елена Йончева гостува в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов с коментар за сложните преговори за ключовите постове в европейските институции. Франция и Германия успяха да се преборят за своите кандидатури. Предварителната уговорка за шпитценкандидати отпадна и това до някаква степен е подмяна на вота, това се усеща и в Европейския парламент по време на дискусиите, заяви Йончева.

В ПЕС има много силни брожения, много силно недоволство, защото всички вярваха, че лидерът на левицата Франс Тимерманс има реален шанс за поста предс на ЕК. Този европейски социален нов икономически модел можеше да бъде наложен, категорична е Елена Йончева.

Елена Йончева, евродепутат - ПЕС: България въобще не преговаря, България се нагажда. Бойко Борисов подкрепяше Вебер, след това Тимерманс, след това лансирахме Мария Габриел, което провокира изключително негативна реакция след европейските лидери. Г-н Станишев постъпи правилно като оттегли кандидатурата си за председател на Европейския парламент, защото това щеше да означава отстъпление от принципа на водещите кандидати и щеше да намали шанса на Тимерманс за председател на Европейската комисия.

"Борисов е самодържавник, той е човекът, който създава в България едно авторитарно управление. По отношение на външната политика, той е изключително последователен в неотстояване на българските интереси", допълни още Йончева.

По повод вътрешните разногласия в БСП, тя заяви, че е нормално в една партия да има сблъсък на идеи, така че не вижда никаква драма в това.

Сергей Станишев: Ако бях кандидат за председател на ЕП, щях да бъда избран

Сергей Станишев: Ако бях кандидат за председател на ЕП, щях да бъда избран

Лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред БНТ, че единственият човек, който е доволен от избора на ръководните поз...

Елена Йончева коментира и възможността да бъде поискан нейния имунитет във връзка с източването на КТБ.

"Член съм на правосъдната комисия в Европарламента, на комисията по външна политика и нейната подкомисия за сигурност и отбрана. Няма от какво да се притеснявам за имунитета си, това е поредната бухалка срещу мен", обясни тя.

Елена Йончева, евродепутат - ПЕС: Аз съм работила за ТВ7 като външна продукция, работила съм и съм направила документални филми, за които е закупена техника, така че при мен всичко е открито. Аз съм чиста и съм убедена, че истината ще излезе наяве.
Проверяват "къщи за гости", собственост на семейството на Елена Йончева

Проверяват "къщи за гости", собственост на семейството на Елена Йончева

Прокуратурата започва проверка на имоти край морето на семейството на депутатката от БСП Елена Йончева. Държавното обвинение се самосезира след публик...

По повод намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас, Йончева заяви, че това открит удар срещу БСП, която единствена може да свали авторитарното управление. Това е и удар срещу десните партии, които не са в парламента, допълни тя.

Елена Йончева, евродепутат - ПЕС: От тук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите, във финансирането им ще могат да участват фирми, които са сключвали договори за концесии, които работят в сфери, които са пряко свързани с регулация от държава, фирми, регистрирани в България, но с участие на чужди граждани. В момента имаме държавен и политически рекет - срастване на една партия с държавата.

Вижте целия разговор с Елена Йончева във видеото!

Окончателно - субсидиите за партиите стават 1 лев за глас

Окончателно - субсидиите за партиите стават 1 лев за глас

За сметка на това обаче политическите сили ще могат да получават дарения от фирми и няма да има таван за тези дарения. Промените бяха приети след пове...