НОВИНИ

​Кой се грижи за менюто в Елисейския дворец?

На масата на френския президент "никога" няма да ви поднесат домати през декември, бели трюфели от Италия, нито испанска шунка, колкото и качествена да е тя: "Задачата ми е да популяризирам типично френските продукти", казва Гийом Гомес - главният готвач на президентството, който е от испански произход.

​кой грижи менюто елисейския дворец
bnt avatar logo
от БНТ
14:54, 22.11.2018
Чете се за: 01:53 мин.
По света

Важно място на бюрото му заема "първият френски чер пипер", донесен от остров Реюнион в Индийския океан. "Той не е най-добрият в света, но е френски и това е напълно достатъчно", обяснява за АФП този усмихнат и словоохотлив 40-годишен мъж. От 2013 г. той ръководи кухните на френското президентство, в които е работил през военната си служба.

Страстен привърженик на традиционните френски земеделски продукти и гастрономическо "ноухау", които предава в книгите си с "Уроци стъпка по стъпка" за възрастни и деца или чрез многобройни организации, Гомес е застъпник на "неелитистката", сезонна и достъпна за всички кухня. Излишно е да питаме този любим на медиите "шеф" за вкусовете на президента Еманюел Макрон или предшествениците му: той не говори за това "никога".

Майстор-готвачът от испански произход, най-младият носител в историята на изключително престижната титла "Най-добрият работник във Франция" за 2004 г., предпочита да разказва как "популяризира френското земеделие" в чиниите на президентския дворец. Шунката "Хабуго" е може би най-добрата в света, обичам да я ям в Испания, но на масата в Елисейския дворец никога няма да я видите", уверява ни той. "Във Франция има хора, които правят много хубава шунка". Същото се отнася за високоценения бял трюфел от Пиемонте, Италия: "никога не бих го използвал".

; ;

"Елисейският дворец не е откъснат от света и кухнята му се променя заедно с възгледите", разказва той. Изтъква, че в президентството се яде по-малко и по-балансирано. Доказателство за това е последната галавечеря, поднесена в парижкия музей "Орсе" за около 50 държавни ръководители по случай церемониите на 11 ноември, чието меню Гомес приготвя заедно с кулинарни корифеи като Ален Дюкас, Ан-Софи Пик и Пиер Ерме. "Ордьовърът беше 100 процента вегетариански, нещо немислимо преди 20 години", отбелязва той.

Като цяло "се яде по-малко, не се остава по шест часа на масата, вече не се сервират три предястия, три основни ястия и три десерта, шест вида риба и дванайсет прибора, както се е правело преди", допълва Гомес. А в чинията на мода са съвсем простите продукти. Запеченият праз със стриди на Ерик Фрешон "е велико ястие, което търпи развитие". Преди 3 години "никой не би ял праз в ресторант с три звезди на Мишлен", подчертава майстор-готвачът на президента.

Гийом Гомес, който се дегизирал като готвач още от детската градина, времена, когато тази професия "не беше толкова бляскава, колкото е днес", неотдавна издаде книга с рецепти за деца, публикувана от издателство "Шен". Целта е да се научат децата да приготвят традиционни ястия по творчески и забавен начин: шоколадов мус и ястие от кълцано месо и картофено пюре, гарнирано с пържени зеленчуци, или "имам баялдъ" от Рататуй, "по-добре и отколкото в анимационния филм".

"Трябва да превъзпитаме част от децата да се хранят по-добре. Готвенето не е въпрос на елитарност, нито на цена. С праз и домати могат да се приготвят много вкусни ястия, когато продуктите са в сезона си", подчертава шефът и изказва съжаление, че някои деца отиват на училище с пакет чипс за закуска, който е "по-скъп от филия с масло". "Когато децата сами приготвят нещо от продуктите, те имат желание и да ги ядат. Дайте на едно хлапе, което заявява, че не обича спанак, да приготви спаначен пай!", съветва Гомес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отхвърлиха президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
Отхвърлиха президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
30 години затвор за бивш охранител, който уби съпругата си от ревност
30 години затвор за бивш охранител, който уби съпругата си от ревност