НОВИНИ

Ема Хопкинс пред БНТ: Преговорите за Брекзит са нова фаза за Великобритания и ЕС

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс заяви пред "По света и у нас", че преговорите за напускане на Великобритания не са развод, а нова фаза в отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз. Правата на гражданите на Евросъюза във Великобритания, сигурността, икономическите отношения - това са темите, които ще бъдат от особено значение в хода на преговорния процес, според посланик Хопкинс. Тя изрази надежда, че и занапред ще се запазят възможностите за българите, които работят и учат на Острова.

Александър Марков
от Александър Марков
21:00, 29.03.2017
Чете се за: 01:51 мин.
По света

БНТ: Ваше превъзходителство, благодаря, че ни приемате. Вашият коментар за днешните събития и писмото, с което Великобритания уведоми ЕС, че смята да напусне.

Н. Пр. Ема Хопкинск, посланик на Великобритания в България: Днес е ден от изключително значение за Обединеното кралство. Отваряме нова глава от историята си и не само нашата история, но и на ЕС. Много важна отправна точка е това за двугодишните преговори за напускането на ЕС. Но подхождаме към този процес не като към развод, а като към нова фаза от нашите отношения, с позитивизъм, с оптимизъм, че ще постигнем резултат във взаимен интерес и за Европа, и за Обединеното кралство. Бихме искали да има един силен, позитивен, благоденстващ ЕС - това е и в наш интерес. Ние имаме общи ценности, затова бихме искали изходът за бъде позитивен за двете страни, като сме наясно с предизвикателствата през следващите две години.

БНТ: Кои ще бъдат предизвикателствата, според Вас?

Н. Пр. Ема Хопкинск, посланик на Великобритания в България: Мисля, че самите преговори ще са ориентират около някои много важни теми. Премиерът днес в писмо до ЕС посочи принципите от Британска страна. Ще търсим много силно партньорство в областта на икономиката и сигурността. Искаме да гарантираме правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на нашите граждани в ЕС, и то възможно най-скоро. Ще обсъждаме неща, които са от значение единствено за Обединеното кралство като съюза между Англия и Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. За радост, това е важен аспект и от гледна точка на ЕК.

БНТ: Какъв очаквате да бъде статутът на гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзит?

Н. Пр. Ема Хопкинск, посланик на Великобритания в България: Понастоящем продължаваме да бъдем държава-членка на ЕС в следващите две години, така че всички права и задължения си остават такива, каквито са. През годините ние сме приели огромен брой българи в Обединеното кралство, които учат, работят, идват на почивка. Нашите университети стават по-силни от българските таланти, които работят при нас. Българските работници допринасят за нашата икономика. Надяваме се тези възможности да се запазят в бъдеще. Очакваме скоро да можем да обявим за студентите, които искат да учат през учебната година 2018-2019-а, какви ще бъдат условията. По отношение на възможностите за работа в Обединеното кралство, в момента правим анализи и бихме искали да поставим свои правила относно секторите, в които ще привличаме работници. В момента оглеждаме кои трябва да са тези сектори. В момента заетостта ни е най-висока в историята ни. Много силни сме икономически, много сме извлекли от талантите по цял свят, затова много внимателно ще подходим към тази тема.

БНТ: Кои, според Вас, ще са най-тежките въпроси в хода на преговорния процес между Великобритания и ЕС?

Н. Пр. Ема Хопкинск, посланик на Великобритания в България: Водим разговори с всички наши европейски партньори и те ни уведомяват за проблемите, които са най-важни за тях, а именно правата на техните граждани, които живеят в Обединеното кралство, почти 4 млн. европейски граждани живеят у нас. Има проблеми, свързани и с бюджета, защото ние сме много голям нетен вносител в бюджета. Важна тема е сътрудничеството в областта на сигурността. За много хора в различните страни от ЕС е важно да може да търгуват с Обединеното кралство по начин, който е максимално безпрепятствен, така че това е много важно за нас и това са проблемите, които ще са от особено значение в хода на преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическите кадри са най-търсените на трудовата борса
Туристическите кадри са най-търсените на трудовата борса
Общинският съвет в Копривщица реши градът вече да не е архитектурен резерват
Общинският съвет в Копривщица реши градът вече да не е архитектурен резерват