Камерният оркестър на Ла Скала ще открие новогодишния музикален фестивал в НДК. Началото е на 15 декември, а музикантите ще посветят концерта на италиански композитори и любовта, която носи музиката.

Контрабасистът и пианист Емануеле Педрани е сред музикантите в престижния оркестър. Преди гостуването си в България той даде и специално интервю за БНТ.

За Емануеле Педрани музиката означава споделяне. Най-често нотите му разказват за природата и традициите.

Емануеле Педрани: Харесвам смесицата между западната музика и източното звучене. Но за да се получи добра импровизацията, трябва да почувстваш и хората, и техните вкусове. Повлиян съм доста и от музиката на Балканите, и на Стравински. Това звучене има важна роля и в развитието на съвременната музика.

Любовта му към музиката е разделена между пианото и контрабаса. Най-често я изпълнява с оркестър, който няма няма нужда от представяне - “Cameristi della Scala".

Емануеле Педрани: Глобализацията определя в голяма степен начина, по който живеем. В този свят за мен е важно “Cameristi della Scala” да продължи да бъде символ на вълшебния звук. Но още по-важен е начинът, по който усещаме музиката - да ни изпълва с красота, любов и страст.

От Барока до съвременната музика. В богатият репертоар на “Cameristi della Scala” своето специално място намират и по-малко известни италиански от творби от XIX век.

Емануеле Педрани: Пред българската публика ще представим предимно музика на италиански композитори. Ще има както симфонична музика, така и италиански фолклор. Подготвили сме и произведения на Росини, който се свързва с младостта и новаторството и разцвета.

Младите таланти ще отстояват мотото на тазгодишния музикален фестивал в НДК. То гласи, че музиката е енергия. Започва на 15 декември, за да прелее в Новогодишния концерт.