НОВИНИ

Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията

След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон ще обяви мерки за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жълтите жилетки". След час Макрон ще направи обръщение към нацията. Днес френският президент се срещна с представители на синдикатите, на организациите на работадателите и на местните власти.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:46, 10.12.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Мерките ще са конкретни и незабавни, съобщиха източници от Елисейския дворец. Надеждите не трябва да са нереалистични, защото проблемите не могат да бъдат решени с вълшебна пръчка, коментира говорителят на правителството.

Франсоа Омерил, синдикален лидер: Проблемът лесно се обсъжда, но трудно се решава. За все повече хора е трудно да преживяват с една заплата.

И на днешната среща с президента синдикатите настояха за вдигане на минималната заплата. Но според коментарите от Париж не се очаква Еманюел Макрон да отстъпи пред това искане. Доводът на френския министър на труда е, ако заплатите бъдат вдигнати, това ще доведе до закриването на много работни места.

Ив Вейрие синдикален лидер: Президентът ни изслуша, ние го изслушахме, довечера ще чуем дали са ни чули.
;

Последното обръщение на Макрон беше на 27 ноември - в 10-ия ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно президентът отмени вдигането на акциза.

Днешният ден беше напрегнат и за общинските служители в Париж, които се опитват да се справят с щетите от съботните протести. Според столичното кметство погромите са били най-големи в сравнение с предишните безредици. В демонстрациите в събота в цялата страна се включиха около 130 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националната библиотека отбелязва 140 години от създаването си
Националната библиотека отбелязва 140 години от създаването си
Николина Ангелкова: Стремежът ни е да сме целогодишна туристическа дестинация
Николина Ангелкова: Стремежът ни е да сме целогодишна туристическа дестинация