НОВИНИ

Емил Димитров: Хората, които внасят лекарствата, са същите, които ги изнасят

Схеми като тази с износа на лекарства има много и те действат в продължение на години. Оказва се, че хората, които внасят лекарствата, са същите, които ги изнасят. Щом разберат, че в чужбина дават двойно и тройно по-добра цена, веднага събират всичко от търговската мрежа и го изнасят зад граница. Това каза в "Още от деня" депутатът от ПГ "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в Народното събрание.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 12.12.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Емил Димитров, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата: Поканих в нашата комисия господин главния прокурор и той даде много забележки и много разяснения. Агенцията за лекарствените средства даде един наръчник на младия крадец - фармацевт. В правната комисия главният прокурор направи изключително смислени предложения как да бъде променен Наказателния кодекс, так че хората, които злоупотребяват, да си получат наказанията, обясни депутатът.

Той изрази надежда, че политическите сили в парламента ще се обединят около идеята за законодателни промени, които да спрат порочната практика на реекспорт на лекарства.

Емил Димитров: Реекспортът не е незаконен. Не става дума за надвнесени отгоре количества. Неморално е, когато има лекарства, внесени за потребление в страната, разбереш, че има добре печалба и да ги изнесеш. Ние това искахме да забраним, уточни Димитров.

Според него "темата е много болна". БСП първи заявиха подкрепата си за предложенията на главния прокурор и вероятно затова "ГЕРБ все още не са се произнесли", предположи народният представител.

Емил Димитров: Аз лично смятам, че трябва да се обединим и това беше да целта да поканя Агенцията за лекарствените средства и главния прокурор, за да даде методологията, да каже кои членове трябва да се пипнат. Той каза - престъпление има, законодателна мярка няма. Мисля, че се получи много добър диалог. Ще има законодателна инициатива, спомената от него и припозната от всички политически сили, надявам се, подчерта Димитров.

На въпрос за контрабандата с горива депутатът от "Обединени патриоти" заяви, че парламентарната Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата е установила как горивата влизат в страната, складове и бензиностанциите, където се манипулират уреди, има двойни цистерни и т. н.

Емил Димитров: Ние затворихме целия кръг как се е случило в България. Имаше институции, които се опитаха да укрият какво е ставало, но пък други се похвалиха с резултатите - заловени организирани престъпни групи, хакери и т.н., каза той.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ГЕРБ отговарят на БСП за здравната политика
От ГЕРБ отговарят на БСП за здравната политика
ЦИК представи демонстрация на електронно дистанционно гласуване
ЦИК представи демонстрация на електронно дистанционно гласуване