НОВИНИ

Емил Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

Отпадъци по вода ще влизат само през Варна. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Пред камерата на БНТ той показа как в реално време ще се следи пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната в новосъздадения координационен център на екоминистерството.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:59, 14.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

През националната информационна система за отпадъци, в която са всички регистри, ще се контролират освен пристанищата и сухопътните граници, през които преминават контейнери. Следят се в реално време на карта корабите, които се очаква да пристигнат. Първият голям успех на тази система е именно връщането на част от заловения боклук. Още партиди очакват указания от главния прокурор.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Вижте, ние първо сме ги заловили в България, после не сме допуснали да влязат в България, след което ги товарим на кораби и ги връщаме на този, който ги е изпратил, а и самите италиански власти признаха, че нарушението е при тях. Затова, че ние сме върнали контейнери, които са с неправомерен, погрешен код подадени, не може България да носи санкции.

За да е по-ясен контролът и да се пресече пътят на нелегалните търговци по сухопътните ни граници, от понеделник на Запад ще е разрешено влизането на контейнери само на Калотина. От юг ще остане само Кулата за вход, а на север - Видин и Русе.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар, който се превозва, не е този, за който е представен, наши служители, които да отидат на място и да проверят. Няма да правим митническа служба или гранична служба, но наши служители ще могат да кажат: да, може да влезе в България или: връщайте си го обратно.

В реално време се наблюдават и местата за горене на отпадъци и тецовете със и без разрешение. По отношение на Бобов дол министър Димитров обясни, че разрешение за горене на отпадъци няма, докато не се поставят филтри и системи за сигурност.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Когато ги поставят, ще могат да изгарят. В момента единственото, което ще пристъпим е площадката, на която има изоставени количества, да я изчистят.

Добрата новина от язовир "Студена" се вижда и на мониторите - пълни се с 50 сантиметра. Това обаче не изключва факта, че от язовира е точена незаконно вода за индустриални нужди, въпреки забраната.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: "Стомана" е точила и ТЕЦ-а. Нека да не се надлъгваме. Ще си получат актовете.

3700 километра канали, язовири ще се следят изкъсо. Вече има предприятие, на което е отнето разрешително заради безотчетно използване на вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Международната конференция по сигурността в Мюнхен
Започва Международната конференция по сигурността в Мюнхен
Защо предприятия са черпили нерегламентирано вода от три язовира
Защо предприятия са черпили нерегламентирано вода от три язовира