COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Емил Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна

Отпадъци по вода ще влизат само през Варна. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Пред камерата на БНТ той показа как в реално време ще се следи пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната в новосъздадения координационен център на екоминистерството.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:59, 14.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

През националната информационна система за отпадъци, в която са всички регистри, ще се контролират освен пристанищата и сухопътните граници, през които преминават контейнери. Следят се в реално време на карта корабите, които се очаква да пристигнат. Първият голям успех на тази система е именно връщането на част от заловения боклук. Още партиди очакват указания от главния прокурор.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Вижте, ние първо сме ги заловили в България, после не сме допуснали да влязат в България, след което ги товарим на кораби и ги връщаме на този, който ги е изпратил, а и самите италиански власти признаха, че нарушението е при тях. Затова, че ние сме върнали контейнери, които са с неправомерен, погрешен код подадени, не може България да носи санкции.

За да е по-ясен контролът и да се пресече пътят на нелегалните търговци по сухопътните ни граници, от понеделник на Запад ще е разрешено влизането на контейнери само на Калотина. От юг ще остане само Кулата за вход, а на север - Видин и Русе.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар, който се превозва, не е този, за който е представен, наши служители, които да отидат на място и да проверят. Няма да правим митническа служба или гранична служба, но наши служители ще могат да кажат: да, може да влезе в България или: връщайте си го обратно.

В реално време се наблюдават и местата за горене на отпадъци и тецовете със и без разрешение. По отношение на Бобов дол министър Димитров обясни, че разрешение за горене на отпадъци няма, докато не се поставят филтри и системи за сигурност.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Когато ги поставят, ще могат да изгарят. В момента единственото, което ще пристъпим е площадката, на която има изоставени количества, да я изчистят.

Добрата новина от язовир "Студена" се вижда и на мониторите - пълни се с 50 сантиметра. Това обаче не изключва факта, че от язовира е точена незаконно вода за индустриални нужди, въпреки забраната.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: "Стомана" е точила и ТЕЦ-а. Нека да не се надлъгваме. Ще си получат актовете.

3700 километра канали, язовири ще се следят изкъсо. Вече има предприятие, на което е отнето разрешително заради безотчетно използване на вода.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание на Съвета по сигурност заради коронавируса (ОБОБЩЕНИЕ)
Извънредно заседание на Съвета по сигурност заради коронавируса (ОБОБЩЕНИЕ)
Защо предприятия са черпили нерегламентирано вода от три язовира
Защо предприятия са черпили нерегламентирано вода от три язовира