НОВИНИ

Емил Димитров - Ревизоро: Най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата

"Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна сенчеста икономика - хората работят, но не е ясно какви пари получават, какво се осигуряват. В туризма е същото. Но все пак те работят и получават заплати. Но за мен най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата. Там е най-големият проблем за държавата. Това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ Емил Димитров – Ревизоро, който е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 07.02.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Няма отрасъл - строителство, земеделие, туризъм, които да нямат голям дял от сенчестата икономика и там са усилията и на инспекцията по труда, и на данъчни органи - да проверяват и да се опитват да ги извадят на светло, обясни Ревизоро и допълни, че се правят постоянни проверки.

По отношение на контрабандата на цигари Димитров обясни, че при всяко изследване се променят градовете, в които има много контрабандни цигари, а в следващо тримесечие намалява и "отиват" в друг град. Това е един непрекъснат процес - няколко ведомства обединени се борят с него, заяви той. По отношение на данните към третото тримесечие на 2017 година, че потреблението на цигари без платени акцизи е достигнало най-ниските нива през последните десет години и е 6%, Ревизоро коментира, че е важно да се задържи това ниво, а после да се преборим и с проблема с рязания тютюн, който не е в извадката.

Емил Димитров - Ревизоро: Всички бихме били благодарни, ако тези 6% продължават да бъдат удържани в тези нива и разбира се, се пристъпи към допълнителните възможности да се търсят мерки, усилия, успехи в рязания тютюн.

При горивата имаме проблем, заяви Димитров. Той обясни, че трябва да бъде приет закон - този за търговията с нефт и нефтени продукти и тъй като продуктът в случая е течен и не могат да се слагат бандероли, би могло да се поставят маркери, които да показват от коя рафинерия са и за какво - износ или внос. Това според Димитров би могло да "дисциплинира " пазара и приходите в бюджета.

Емил Димитров - Ревизоро: За държавата няма значение кои търговски субекти работят, тя приема изначално, че всички са в легалния бранш, и когато е сигурно, че тя ще си събере парите, те да си преразпределят пазара, да се борят помежду си, пазарна политика. Но държавният интерес да бъде защитен, широкият обществен интерес, приходите.

Засега - с неприемането на тези мерки има възможност за вариране, допълни той.

По отношение на алкохола, Димитров коментира, че докато се появява алкохол - менте по курортите и хората умират от некачествен алкохол, проблемът съществува. По думите му най-големият ресурс обаче е в горивата и очаква усилията на държавата тази година да са съсредоточени там.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракас потъна в мрак - електричеството беше прекъснато, причината не е известна
Каракас потъна в мрак - електричеството беше прекъснато, причината не е известна
Делян Добрев: Ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала
Делян Добрев: Ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала