COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Вицеадмирал Ефтимов: НАТО остава силно ангажиран към сигурността в Черно море

„Споделихме общото мнение, че НАТО остава силно ангажиран към сигурността в Черноморския регион.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов след срещата си със заместник-генералния инспектор на Въоръжените сили на Федерална република Германия вицеадмирал Йоахим Рюле, който е на официално посещение у нас, съобщиха от Министерството на отбраната.

от БНТ
16:47, 18.02.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Вицеадмирал Ефтимов: НАТО остава силно ангажиран към сигурността в Черно море

Вицеадмирал Ефтимов припомни, че на Срещата на върха на НАТО във Варшава е взето решение за изграждането на Регионална морска координационна функция за Черно море. Към момента съществува координиращ елемент, съставен от четирите държави-членки на Алианса от Черноморския регион, разположен във Военноморското компонентно командване на НАТО в Нортууд.

„Разчитаме на подкрепата на всички наши съюзници, сред които и Германия, България да домакинства тази регионална координираща морска функция във Варна“, заяви заместник-началникът на отбраната.

По този въпрос заместник-генералният инспектор на Въоръжените сили на Германия изрази съгласие, че в настоящата сложна ситуация в региона е необходима много прецизна координация. По негово мнение възможността страната ни да поеме посочената координираща функция представлява въпрос, който е приоритет за цялостната организация на НАТО и ще бъде обсъден от неговите членове.

Вицеадмирал Ефтимов посочи, че по отношение на адаптираната Командна структура на Алианса се приветства създаването на Съвместно командване за поддръжка и осигуряване и неговото активиране като Многонационален щаб на оперативно ниво.

„Това ще има придадена стойност и приветстваме решението на Германия да домакинства този щаб. България има готовност да се включи в мирновременната структура на този щаб с офицери, съгласно графика през 2021 г.“, поясни той.

Заместник-началникът на отбраната се спря и на развитието на двустранните инициативи в областта на отбраната, като посочи участието ни в Концепцията на Алианса за „Рамкова държава“ отново с водеща страна Германия, както и в клъстера „Ядрена, химична и бактериологична защита“ с един многофункционален взвод. Също така и в „Командване и управление на ВВС“, където България е договорила 9 военновременни длъжности в Щаба на обединения военновъздушен компонент на Федералната република.

„България и Германия са членове на Европейския съюз и НАТО, участваме във формирането на политиките и инициативите за осигуряване на мира и стабилността в Европа и Евроатлантическата зона. Нашите Въоръжени сили си партнират в операции и мисии и провеждат съвместни учения. Използваме всички възможности за по-тясно сътрудничество, изграждане на способности и повишаване на оперативната ни съвместимост“, посочи вицеадмирал Рюле.

Именно от България той съобщи новината, че поема позицията на началник щаб на Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.

В рамките на визитата си у нас вицеадмирал Рюле се срещна със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и посети Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в София и Втора механизирана бригада в Стара Загора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът нареди създаването на Национален кризисен център заради разпространението на коронавируса
Премиерът нареди създаването на Национален кризисен център заради разпространението на коронавируса
Има ли решение за бездомните кучета във Варна
Има ли решение за бездомните кучета във Варна