Емили О'Райли е преизбрана за европейски омбудсман

На трети кръг, ирландката спечели пълно мнозинство от 320 гласа.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
преди 2 месеци
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Емили ОРайли е преизбрана за европейски омбудсман

Ирландката Емили О'Райли остава европейски омбудсман за нов петгодишен мандат. Това реши Европейският парламент на свое заседание днес в Страсбург. За да бъде избрана О'Райли, бяха необходими три кръга на гласуване. На последния тя се състезаваше с представителката на Естония - Джулия Лафранк. О'Райли обаче успя да спечели с пълно мнозинство от 320 гласа "за".

Изборът на европейски еврокомисар беше приветстван от еврокомисаря по земеделие Фил Хоган.

"Бих искал най-сърдечно да ви поздравя за избора днес, впечатляващо е доверието, което получавате от името на ЕП, което е признание за отличната ви работа през последните няколко години", каза Хоган. По думите му Еврокомисията ще продължи да бъде конструктивен партньори, целта е да бъде намерено решение, което да е в полза както на гражданите, така и на обществения интерес.

За първи път европейски омбудсман е избран през 1995 г., той е посредник пред администрацията на гражданите и неговата институция е много важна за европейските структура.

Емили О'Райли е избрана за Европейски омбудсман през юли 2013 г. и встъпва в длъжност на 1 октомври 2013 г. Тя е преизбрана през декември 2014 г. за петгодишен срок. През 2003 г. става първата жена омбудсман и Информационен комисар на Ирландия, а през 2007 г. е избрана и за Комисар по информацията за околната среда. Емили О'Райли е автор, бивш журналист и радиоводещ, като нейната кариера получава значително местно и международно признание.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени