НОВИНИ

Емоционална реч на Урсула фон дер Лайен в ЕП преди вота за кандидатурата ѝ

В 19 ч. в Страсбург ще започне гласуването на Урсула фон дер Лайен, кандидата за председател на Европейската комисия. В няколкочасов оживен дебат днес германката представи своята визия за бъдещото на Европейския съюз.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:14, 16.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
По света

През последните часове нейните шансове нарастват, с което е напът да стане първата жена, председател на ЕК. Представители на различни европейски институции призоваха евродепутатите да гласуват за Фон дер Лайен. За да бъде избрана, тя трябва да получи подкрепата от 374 депутати.

Емоционална реч на Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург. Екологична чиста Европа, минимална европейска работна заплата, равни права на жените и мъжете, ратифициране на Истанбулската конвенция от целия ЕС, нова политика за миграцията, спазване на принципите на правовата държава. Това са само част от акцентите в бъдещите планове на Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен - кандидат за председател на ЕВропейската комисия: Трябва открито да говорим за насилието. Една от всеки пет жени е била жертва на насилие в ЕС. Европейският съюз трябва да приеме Истанбулската конвенция.

Европейската народна партия обяви категорична си подкрепата си за фон дер Лайен. Някои евродепутати все пак са скептични.

Радан Кънев - евродепутат от Демократична България/ЕНП: Това, което не съм убеден, но за мен е определящо е, че въпреки тази силна федерална визия за ЕС на Урсула фон дер Лайен, нямаме яснота какви мерки, какви политики в правосъдната сфера тя ще приложи.

Според Андрей Ковачев депутатите от ГЕРБ подкрепят Фон дер Лайен, с изключение на позицията ѝ за Истанбулската конвенция.

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Много ясно трябва да се каже, че каква е позицията на председателя на ЕК е важно, но тази тема не зависи от ЕК.

Групата на социалистите и демократите е разделена. Италианците и испанците ще подкрепят германката, но германците - не. Иво Христов също е против избирането ѝ.

Иво Хрисов - евродепутат от БСП/Социалисти и демократи: Като българи ние знаем колко струват политически намерения преди гласуване, така че аз не виждам основание да бъде подкрепена.

Либералите вероятно ще подкрепят Фон дер Лайен. С определени условия.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/Обнови Европа: Вече не е актуално да се говори за скорости, а за двойни стандарти - това се видя и при пакета мобилност и при храните и бялата техника. Това е отношение и моят въпрос е какво възнамерява да направи по този проблем.

Разделена е и групата на консерваторите и реформистите. Поляците от "Право и справедливост" подкрепят германката, а останалите - не.

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти: Има възможност да получи около 30 гласа от нашата група, които може да са решаващи за избирането ѝ.

Зелените и крайнолевите също са против. Крайнодесните също, но самата Фон дер Лайен обяви, че не иска тяхната подкрепа. А на Найдъл Фараж от партията Брекзит каза, че от такива като него ЕС може и да се откаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватин е пред подпис с Ботев Пд
Хърватин е пред подпис с Ботев Пд
Спецакция в ДФ Земеделие: Арестувани са шестима висши служители
Спецакция в ДФ "Земеделие": Арестувани са шестима висши служители