COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Емоционални дебати в Бундестага заради събитията в Кемниц

В германския Бундестаг депутатите обсъждаха неонацистките демонстрации след смъртоносното пробождане с нож на 35-годишен германец в Кемниц. Канцлерът Ангела Меркел предупреди за опасността от изолация на определени обществени групи и осъди насилието. Необичайно за парламентарната култура във Федералната република, дебатите отчасти преминаха много емоционално.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:36, 12.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

За германските депутати лятната вакация от вчера е приключила. Въпреки това дебатите днес бяха горещи. Събитията в Кемниц възпламеняват духовете във всички парламентарни групи.

Алексадър Гауланд, председател на ПГ на "Алтернатива за Германия": Колкото и отвратителни да са хитлеристките поздрави, си позволявам да припомня, че ужасното събитие в Кемниц беше кървавото престъпление на двама кандидати за убежище.

Отново целенасочена провокация от страна на дяснопопулистката фракция, която накара един бивш кандидат за канцлер да побеснее. Мартин Шулц се позова и на предишни изказвания на председателя на парламентарната група на "Алтернатива за Германия".

Мартин Шулц, бивш председател на Социалдемократическата партия: Аргументите се комбинират с изказвания като "хилядолетния Райх е птиче изпражнение". Г-н Гауланд, птичите изпражнения вече са образували цяла купчина и в германската история Вие сте част от нея.

След дебата, който "Алтернатива за Германия" дори напусна, започнаха работата парламентарните комисии. Там беше изправен за отговори на депутатски въпроси ръководителят на вътрешното разузнаване. Той е под политически натиск след недоказаните си твърдения, че в Кемниц не е имало "лов на чужденци". Консерваторите и либералите отхвърлят настояванията за неговата оставка, която искат "зелените" и "Лявата партия".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учение на Летище София и във ВМА за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус
Учение на Летище София и във ВМА за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус
Нерде Австрия, нерде Латвия...
Нерде Австрия, нерде Латвия...