НОВИНИ

Енергийната ефективност във фокуса на международен форум в София

В София се провежда петата годишна среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа. Домакин на форума е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, а специален гост е еврокомисарят по енергетика и климат Мигел Канете.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:22, 29.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Вицепремиерът Томислав Дончев и еврокомисарят Канете определиха срещата като знакова при нейното откриване.

Това, на което те обърнаха внимание е, че докато преди 5 години се говореше за междусистемна газова свързаност, сега към нея се добавят електроенергийна, както и изграждането на възобновяеми енергийни източници.

Участниците в срещата акцентираха върху два проекта - изграждането на газопровод от Румъния през Унгария до Австрия, за който се счита, че ще се доставя румънски газ до Централна Европа, както и изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция, която се счита за основен маршрут за доставка на азербайджански газ.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: И ако преди три години тази идея се зароди като междусистемна свързаност в областта на природния газ, то към днешна дата с радост можем да споделим, че към тази инициатива присъства и темата, свързана с електроенергетиката, темата свързана с възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Въпроси, които са от изключително значение, въпроси, свързани със стратегическото развитие на енергийния сектор в Европа.
Мигел Ариес Канете, еврокомисар за енергетиката и климата: Интерконекторът България-Гърция е важен проект за доставки на допълнителен газ в Югоизточна Европа и особено на каспийски газ и на втечнен газ от Гърция. Това ще има значителен принос за диверсификацията и сигурността на газовите доставки в региона. Ключово за успеха на междусистемното свързване на Централна и Югоизточна Европа е и приключването навреме на Трансадриатическия газопровод към Италия. По този газопровод ще се доставя газ за Италия, но има нещо, което е по-важно - той ще свърже региона с италианския газов пазар и така ще създаде възможност за достъп до газ от Северна Африка или до втечнен природен газ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е международен ден на река Дунав
Днес е международен ден на река Дунав
Борисов представя кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната
Борисов представя кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната