НОВИНИ

Енергийни експерти: Държавата трябва да провери за студения енергиен резерв

В Сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев коментираха, че проверките на Министерството на енергетиката трябва да подсигурят т.нар. „студен резерв“ на страната, за да не изпадне държавата в енергиен колапс при увеличено потребление, както това се случи миналата година.Министерството на енергетиката започва проверки в електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор за предстоящия зимен сезон. Ще бъде прегледано техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и готовността им при потенциално неблагоприятни климатични условия. Ще се инспектират и предвидените дейности по материално-техническо осигуряване при аварийни ситуации и плановете за тяхното отстраняване. Проверките ще продължат до 4-ти октомври.

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 18.09.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

В студиото на „Денят започва“ енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев се обединиха около мнението, че държавата трябва да подсигури т.нар. студен резерв в енергийната система, който се използва при големи натоварвания на електромрежата. Според тях причината миналата зима да настъпи криза с тока е в това, че централите, спечелили държавната поръчка за студен резерв, не са се включили.

Явор Куюмджиев, енергиен експерт: Регулаторът прави неразумни движение. Заради изборите регулаторът не искаше да вдига цените и се наложи след това шоково увеличение. Това предизвика напрежение в системата и сега с по-малкото намаление от исканото се опитва да компенсира. Централите за „студен резерв“ трябва да се включат моментално при необходимост.
проф. Атанас Тасев: Всички звена на енергийната система трябва да са стабилни. Плащаме около 50 и няколко милиона, за да има студен резерв, без значение дали работи.

Във връзка със студения резерв проф. Атанас Тасев заяви, че е важно да се направят тестови пускове на централите, за да не се окаже, че са „купчина старо желязо“.

;

Във връзка с продажбата на „ЧЕЗ Електро“ Явор Куюмджиев заяви, че проблемът е в липсата на големи инвеститори, които са явно отблъснати от България, като очерта два проблемни пункта около продажбата на електроразпределителното дружество - кой ще е бъдещият собственик и какво ще стане с делото, което „ЧЕЗ“ води срещу България,

Явор Куюмджиев, енергиен експерт: Очевидно е, че на големите чуждестранни инвеститори нещо не им харесва в страната ни и искат да си ходят. Първо, ще го придобие човек или група, която ще може да го оперира - да не влезем в ситуация, че дружеството ще бъде разграбено и ще се спре токът. Това е чувствителна система, в която може да станат бéли. Вторият проблем е самият факт какво ще стане с делото - ЧЕЗ в момента съди българската държава за 600 млн. евро. Така че продажбата на активите на компанията е въпрос как ще се отразят на делото. Същите дела водят ЕВН, Енерго-про, загубихме делото с РОСАТОМ. България прави нещо, което отблъсква чуждестранните инвеститори.

Проф. Атанас Тасев се обяви за това държавата в лицето на ДАНС да се намеси в продажбата на дружеството, защото то е от стратегическа важност за страната.

проф. Атанас Тасев: Това е стратегическа инфраструктура, която касае националната сигурност. ДАНС трябва да прави проверки на потенциалните кандидати, за да се избегнат спекулации.

Според Явор Куюмджиев сделката по продажбата на дружеството ще се осъществи трудно заради политическата ситуация в Чехия, която е мажоритарен собственик на ЧЕЗ, и предстоящите избори в страната, където активите на дружеството са чувствителна тема. Проф. Тасев се обяви сделката въобще да не се осъществи.

Според експертите е важно бъдещият купувач на дружеството да има необходимия ресурс да поеме функциите му, без да се нарушава подаването на ток. Според проф. Тасев България може да използва дипломатическите си канали, за да повлияе на продажбата на дружеството.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайфунът „Талим“ преминава над Япония
Тайфунът „Талим“ преминава над Япония
Рекс Тилърсън и Сергей Лавров се срещнаха в Ню Йорк
Рекс Тилърсън и Сергей Лавров се срещнаха в Ню Йорк