НОВИНИ

Експерти: Хлябът няма да поскъпне след скока на цената на тока за бизнеса

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти в "Денят започва" Атанас Тасев и Константин Стаменов. Хлябът и млякото, обаче няма да поскъпнат заради голямата конкуренция, прогнозира Стаменов. Най-засегнати след скока на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства, но и малките производства като машиностроене и лека промишленост.

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 05.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Атанас Тасев, енергиен експерт: Елементарното обяснение е конюнктура. Сега имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Трябва да се научим да живеем в условията на пазар.

Според Константин Стаменов проблемът се дължи на това, че няма достатъчно конкуренция от страна на производството на електроенергията.

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: След като няма достатъчно конкуренция естествено, че могат да се получат изкривявания. Пазарът не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки.

Според Стаменов трябва да се подреди пазара, да се довършат реформите, трябва да има прогнозируемост. Не може цялата икономика да зависи от един пазар, който не е подреден и не е прозрачен.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев начинът да се спрат спекулациите е да се въведе динамичен модел на електроенергийния пазар.

Атанас Тасев - енергиен експерт: В момента, в който се въведе динамичния модел - тоест всички да излязат на пазара. Тогава 32 милиарда киловатчаса ще излязат на пазара. Разликата на преференциалната енергетика ще се покрива по един динамичен модел, който все още не е установен. Тогава вече ще има истинска конкуренция по отношение на доставчиците на енергия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Хиляди лекари протестираха в литовската столица Вилнюс
​Хиляди лекари протестираха в литовската столица Вилнюс
Пожелайте си нещо в нощта на Водици
Пожелайте си нещо в нощта на Водици