НОВИНИ

Енергийни експерти: Тежките условия за АЕЦ "Белене" отсяха само големите играчи

Надеждни ли са компаниите, които се включиха с оферти за стратегически инвеститори в АЕЦ "Белене" и има ли опасност за поскъпване на тока заради прекратяване на договорите с централите "Марица" - в "Още от деня" темите коментираха Христо Казанджиев от Български енергиен и минен форум и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 16.09.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Българската икономика и в частност Български енергиен форум са натоварени с непосилни ангажименти през последната година и от това ще има ефект, смята Христо Казанджиев.

Според проф. Атанас Тасев, благодарение на това, че са обявени тежки условия за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", са останали само големите играчи.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: С идването на Тръмп на власт бяха въведени строги рестрикции. Участието на "Дженерал електрик" косвено потвърждава, че държавният департамент не противоречи на участието в този смесен проект. Моето мнение е, че ще отстъпим от заявените позиции, защото в началото на едни преговори обикновено се поставят тежки условия, за да има възможност за маневриране. Държавата няма докрай да отстоява тази твърда позиция.
;

Миналата седмица правителството даде мандат за преговори с "Контур Глобал" с цел прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия. Според експертите обаче, няма опасност от повишаване на цената на тока.

Христо Казанджиев, Български енергиен и минен форум: Няма да бъде прекратено изкупуването на ток от електроцентралите докато са валидни договорите и докато самите инвеститори не решат да напуснат България.

По въпроса за кризата с петрола след атаката с дронове в Саудитска Арабия, експертите заявиха, че поскъпван на цените може да бъде отчетено след 9 месеца.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Полет по италиански
ДРУГИТЕ новини: Полет по италиански
С 10% ще бъдат увеличени заплатите на военнослужещите от догодина
С 10% ще бъдат увеличени заплатите на военнослужещите от догодина