НОВИНИ

Енергийни експерти: Трябва нов модел за пазара на горива у нас

След масовите протести срещу високите цени на горивата и новината, че КЗК започва проверка на шестте най-големи бензиностанции, енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Васко Начев гостуваха в Сутрешния блок на БНТ1 по темата кой контролира механизмите за цените на пазара на горива у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 15.11.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Според Васко Начев, няма да има по-различни резултати от всички проверки на КЗК досега.

Васко Начев, енергиен експерт: Нужна е да се предприема една законодателна инициатива, с която да бъде сменен модела по който работи пазара на горива у нас, защото дори да се намали акциза, най-много след шест месеца цените отново ще достигнат тези нива. Пазарният механизъм за търсене и предлагане работи безотказно. В този смисъл, това е мястото, към което правителството трябва да насочи усилията си.

Според проф. Атанас Тасев, всяка намеса в пазарната логика може да е контрапродуктивна.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Ако погледнем възможностите на държавата - на този етап те са твърде малко, още повече че вече бяха наложени мерки за регулиране цените на горивата. Нищо няма да се промени с промени по касовата бележка, това не е необходимо. Трябва основните производители и дистрибутори да разработят нова методика и да проведат разяснителна кампания за горивата.

Според Васко Начев, цените на горивата у нас са винаги малко под фокуса на общественото недоволство, а за последните два дни цената на най-масовия бензин А95 е паднала с 20 стотинки. Ако погледнем таксите, акцизът и ДДС у нас са сред най-ниските, а в същото време се доближаваме до цените в Европа и това е всъщност големия въпрос, допълни експертът.

Васко Начев, енергиен експерт: Официално "Лукойл" притежава 40% от бензина в данъчните складове, но с подставени лица, нещата стигат до 85-90%. На практика, всички големи играчи купуват от "Лукойл". Внася се единствено високия клас А100, така че има нещо изкривено.

Когато пада цената на нефта, не така бързо падат цените при крайните потребители, защото се работи на фючърс - реално нефтът вече е купен, стои в танкерите и не може да бъде продаден на по-ниски цени. Обратно - когато се вдига петрола, рязко скача цената на дериватите, защото всеки търси максимална печалба, допълни проф. Тасев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки трети кандидатствал мигрант е получил разрешение да остане в Германия
Всеки трети кандидатствал мигрант е получил разрешение да остане в Германия
Очаква ни застудяване през уикенда
Очаква ни застудяване през уикенда