НОВИНИ

Енергийният регулатор не очаква поскъпване на парното

Парното няма да поскъпне заради скока на петрола на световните борси, увери пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. Според него "Булгаргаз" има достатъчно резерви, за да компенсира разликите в цените на синьото гориво на международните пазари заради сложната обстановка в Персийския залив.

Николай Минков
от Николай Минков
20:31, 01.08.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Според договора между "Булгаргаз" и "Газпром", цената на синьото гориво у нас се определя на базата на петролните котировки и курса на долара. Противопоставянето между Иран и Съединените щати и агресивната политика на Техеран в Ормузкия проток повишиха цената на суровия нефт на световните борси, който вчера достигна до 64,72 долара за барел.

На 10 август "Булгаргаз" трябва да обяви своята прогноза за цената на синьото гориво за последното тримесечие на тази година.

Председателят на КЕВР не очаква поскъпване.

Иван Иванов- председател на КЕВР: В изминалите месеци "Булгаргаз" успя да закупи количества природен газ, които складира в хранилището в Чирен при цени, които са по-ниски с 10 и повече от 10 процента от цените по дългосрочния договор с "Газпромекспорт". Убеден съм, че дружеството ще използва тези количества с по-ниски цени, за да не допусне повишаването на цената на природния газ.

Цената на парното може да се променя от КЕВР на всяко тримесечие, при драстично поскъпване или поевтиняване на газът. Според шефа на регулатора засега такава необходимост няма.

Иван Иванов- председател на КЕВР: Считам, че няма да има повишаване на цената на топлинната енергия и на топлата вода за четвъртото тримесечие на тази година.

На 10 септември "Булгаргаз" трябва да внесе в КЕВР окончателното си предложение за нова цена на газа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп интернешънъл изследва обществените нагласи в края на политическия сезон
"Галъп интернешънъл" изследва обществените нагласи в края на политическия сезон
В Генерал Тошево площадката за загробване се намира върху газопровод
В Генерал Тошево площадката за загробване се намира върху газопровод