НОВИНИ

Енергийният регулатор предлага газът да поскъпне с близо 30% от април

Това ще бъде второ поредно увеличение на цените от началото на годината. Най-вероятно ще се наложи и поскъпване на топлата вода и парното в цялата страна.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:39, 21.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага природният газ да поскъпне с 27,28% от април. Това е записано в доклад на ведомството, който ще бъде обсъждан публично два дни след изборите - на 28 март. С поредното увеличение цената на газа ще стане 381,78 лева за 1000 метра кубични. В момента синьото гориво струва 299,94 лева с включена такса за пренос.

Това е второ увеличение на цената на газа от началото на годината. От януари горивото, което е основен ресурс на топлофикациите, поскъпна с 5%. Тогава не беше изменена цената на парното и топлата вода, въпреки че имаше основание. Най-вероятно обаче новото увеличение ще доведе до поскъпване до 15 на сто на отоплението за битови нужди.

Когато са изчислявали цените от КЕВР, са влезли предвид - цените на алтернативните горива, доставките, курса долар-лев и състоянието на държавната "Булгаргаз". В момента държавното дружество има дългосрочни задължения в размер на 24,7 млн. лева, краткосрочни от 57,7 млн. лева. Компанията дължи и данъци в размер на 26,9 млн. лева.

През второто тримесечие на годината от "Булгаргаз" са заявили и по-малко с 10% природен газ на основния си доставчик - руската "Газпром Експорт".

За БНТ от КЕВР заявиха, че няма да коментират предложението си преди изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск свиква Съвета на ЕС за Брекзит в края на април
Доналд Туск свиква Съвета на ЕС за Брекзит в края на април
Роби Уилямс е готов да представи Русия на Евровизия 2017
Роби Уилямс е готов да представи Русия на "Евровизия 2017"