НОВИНИ

Енергото съветва хотелите да пестят ток през лятото

Доставчикът на ток в Южна България препоръчва морските курорти да управляват разумно изразходвания ток.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:39, 05.07.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
енергото съветва хотелите пестят ток лятото

Доставчикът на ток в Южна България съветва хотелиерите по морето да използват разумно електроенергията в жегата, за да не се получават сривове по мрежата. Това съобщиха от ЕВН в съобщение до медиите. Основната препоръка на доставчикът е хотелите да включват по график климатичните инсталации в моменти, когато потреблението на останалите части от хотела не е толкова натоварено.

През лятото пиковите часове на използване на ток са различни от тези през зимата. Най-натоварени заради жегата са часовете от 13 на обяд до вечерта в 21 ч. Абсолютен рекорд на потреблението през миналато лято беше отбелязан в 14,30 ч. през юли.

За гарантиране на качествено захранване по време на летния сезон от ЕВН също обясниха, че са взели мерки. Подготвили са съоръженията си както и са осигурили допълнителни мобилни подстанции, които да се включват при превишение на товарите.

Според нормативните изисквания големите консуматори на ток като хотелите, са длъжни да дават своя прогноза за потреблението си. От енергото съветват обектите така да използват тока, че да не надвишават собствените си графици.

Основният проблем с електроенергията по морето възникна през 2010 г. когато курортите бяха в импровизиран режим. Оттогава досега не е имало сериозен проблем, но и натоварването не е било толкова голямо. Очаква се тази година да бъде изключително силна за морския туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниска финансова грамотност сред гимназистите
Ниска финансова грамотност сред гимназистите
Започна делото срещу бивш кмет на Тетевен
Започна делото срещу бивш кмет на Тетевен