COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕНП и социалистите губят места, но остават първа и втора политическа сила в ЕП

Европейската народна партия и Алиансът на социалистите и демократите в Европа остават първа и втора политически сили в следващия Европарламент, но губят мнозинството си. Голям ръст бележат либералите и Зелените, които стават съответно трета и четвърта политически сили. Популистките партии също увеличават евродепутатите си.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:25, 27.05.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Избирателната активност на евроизборите е над 50 процента - най-високата от 1979 г. насам. Европейската народна партия (EНП) остава най-голяма политическа сила със 179 евродепутати, въпреки че губи 38 места в сравнение с предишния парламент. Социалдемократите са втори със 152 места и загуба от 35 кресла в сравнение с предишния парламент. Двете най-големи политическа семейства обаче загубиха мнозинството си, за първи път в историята на ЕП.

Трета политическа сила са либералите от АЛДЕ, които благодарение на партията на Макрон спечелиха 105 места, с 37 повече от предишния парламент. Четвърта политическа сила са Зелените, които също увеличават креслата си със 17 и ще имат 69 евродепутати.

Основните теми, които водещите кандидати обсъждаха в изборната нощ, бяха вариантите за създаване на мнозинство в следващия парламент и избирането на председател на Европейската комисия.

Манфред Вебер - кандидат за председател на ЕК на ЕНП: Отсега нататък тези, които искат силен ЕС, трябва да обединят силите си. Затова и моята покана e към социалистите, либералите и зелените, защото зелените също са победителите от днес и затова те са възможни партньори. Мисля, че трябва да обединим усилията си в следващите пет години.
Франс Тимерманс - кандидат за председател на ЕК на ПЕС: Единствените, с които не бихме направили коалиция и това го повтарям през цялата кампания, са крайнодесните партии. Ние не споделяме еднакви виждания за Европа, за това какво е хуманно, какво е хуманизъм. Но бих работил с всички други партии, които споделят нашите виждания за прогресивна Европа и искат да вървят напред.
Бас Ейкхаут - кандидат за председател на ЕК от Зелените: Ние искаме мерки срещу климатичните промени, за социална справедливост и демокрация. Тези три теми ще бъдат на масата за преговори и ще изискваме и ще бъдем много ясни, че който и е да председател на ЕК трябва работи по тези въпроси и трябва да има промяна.

Двете атниевропйски и популистки групи в Европарламента - Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и пряката демокрация също ще имат повече места в Европарламента, благодарение на победата на партията на Марин Льо Пен във Франция и на Матео Салвини в Италия.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Радан Кънев: Резултатите на Демократична България са над очакванията
Радан Кънев: Резултатите на "Демократична България" са над очакванията