НОВИНИ

EП гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. В резолюцията, изготвена от евродепутата Сергей Станишев, Европарламентът настоятелно призовава във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния. Това е петият призив на ЕП от 2011 г. насам в тази посока. Засега Съветът на ЕС не постига необходимото единодушие.

гласува резолюция пълното приемане българия румъния шенген
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 11.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В гласуването в Страсбург участваха 659 евродепутати. 514 от тях подкрепиха документа, 107 бяха против, а 38 се въздържаха.

Дебатите по темата бяха вчера, като нито един от изказалите се не оспори, че двете страни напълно покриват критериите за целта.

Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също заяви, че България и Румъния са готови за пространството за свободно движение, но припомни, че окончателната дума е на Съвета, който трябва да гласува единодушно за приемането им.

"Нашата позиция е, че Съветът трябва незабавно да отвори Шенгенското пространство за България и Румъния. Все пак той трябва да вземе окончателното решение, а знаем, че за него е необходимо единодушие. Европейската комисия няма официална роля в този процес", каза той.

Подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство по време на снощния дебат декларираха и от Европейската народна партия, от групата на социалистите и демократите, европейските консерватори и от представителите на либералите.

За цялостно приемане на България и Румъния в Шенген настоя евродепутатът от Партията на европейските социалисти и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Той представи пред колегите си в Страсбург готовността на двете страни за включване в пространството за свободно движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Кралев откри ледената пързалка „Юнак“
Министър Кралев откри ледената пързалка „Юнак“
Четирима задържани за трафик на хора при спецакция в София и Варна
Четирима задържани за трафик на хора при спецакция в София и Варна