НОВИНИ

ЕП прие резолюцията за влизането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство доклада на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев за приемане на България и Румъния в Шенген по всички граници. Станишев определи решението като сериозен успех за страната ни и посочи, че години наред се прилага двоен стандарт към двете страни, които са изпълнили критериите за членство

bnt avatar logo
от Н. Василева, М. Атанасов
18:05, 11.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Европарламентът настоятелно призовава Съвета на Европейския съюз да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния. Това е записано в резолюцията, подкрепена от 514 депутати. Против гласуваха 107, а 38 бяха въздържали се.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Волята на парламента е ясна. Доволен съм, че това може да бъде нов силен инструмент в ръцете на България по отношение на Европейския съвет. Нашите страни са изпълнили критериите за членство в Шенген, и се играе една политическа игра. Ние сме свидетели на прилагане на един двоен стандарт към 30 милиона европейски граждани.

Станишев коментира също, че минавайки шенгенска граница, българи и румънци се чувстват като втора ръка граждани на съюза.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Неприемливо е поведението и липсата на решение от Европейския съвет. България и Румъния трябва да станат пълноправни членове на Шенген и е важно, че този доклад се приема сега, когато набира инерция една идея - сега ще ви приемем частично по въздух и по море. И в някакъв неопределен период от време в бъдещето ще ви приемем и по сухопътни граници. Да, обаче не.

Подобен доклад, който е израз на политическа воля на Европейския парламент се гласува за пети път през последните 7 години. Решението обаче трябва да се вземе от Съвета на Европейския съюз, който досега не постига необходимото единодушие по темата.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематичен автокрадец влиза в затвора след случайна проверка на пътя
Емблематичен автокрадец влиза в затвора след случайна проверка на пътя
Египетските власти ограничиха превантивно продажбата на жълти жилетки
Египетските власти ограничиха превантивно продажбата на жълти жилетки