НОВИНИ

ЕП призова лидерите да подкрепят реформата на системата за убежище

Законодателните промени за нова общоевропейска система за убежището ще бъдат гласувани преди лятната ваканция на ЕП, стана ясно в Брюксел на Конференция за управление на миграцията. Новата система трябва да въведе справедливост при разпределянето на мигрантите в Европа. Някои страни-членки продължават да не изпълняват ангажиментите си по разпределяне на 160 хиляди мигранти от Италия и Гърция.

Александър Марков
от Александър Марков
19:41, 21.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Нова общоевропейска система за убежището, която да намали мигрантския натиск върху държавите по външните граници на ЕС, солидарно разпределение на мигрантите по квоти, инвестиране в страните в Северна Африка - така Европа планира да се справи с мигрантската криза. Въпросът е дали политическите лидери на страните-членки ще гласуват предложенията на Съвета.

Антонио Таяни, председател на Европейски парламент: Ситуацията никак не е лесна. Милиони се отправят от юг на север. Трябват ни конкретни решения. Председателят на ЕК предложи реформа на системата за убежище. Държавните и правителствени ръководители трябва да подкрепят реформата. Европа повече не може да чака.

Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер отново заяви, че страните с външни граници на Съюза като България, Гърция и Италия няма да бъдат оставени да се справят сами с мигрантския натиск.

Жан-Клод Юнкер, председател на Еврпопейската комисия: Новата система на убежище трябва да направи така, че държавите във вътрешността на ЕС да помагат на страните по външните граници. Трябва да спрем вторичното придвижване на мигранти и избора на страна за регистрация.
;

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини заяви, че преди да бъде затворен Централният средиземноморски маршрут, трябва да бъде стабилизирана Либия. Според нея маршрутът няма как да бъде прекъснат.

Федерика Могерини, върховен представител по външната политика и сигурността на ЕС: Законът задължава военните и рибарски кораби да спасяват удавници - хора, които са в беда в морето. Не можеш да затвориш морски маршрут. Имаш моралното и правно задължение да спасяваш хора в беда в морето.

Цифрите показват, че от 160 000 души, които трябваше да бъдат преразпределени до август 2017-а от Италия и Гърция, малко над 40 000 са прехвърлени. България не е приела нито един мигрант от Италия, а от Гърция е приела едва 47.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законно ли е да се продават балони с райски газ?
Законно ли е да се продават балони с "райски газ"?
Небостъргачите в София – предимство или пречка?
Небостъргачите в София – предимство или пречка?