COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

България още не е решила лятно или зимно часово време да избере

Европарламентът днес гласува окончателното отпадане на смяната на времето да стане през 2021 г. До април догодина държавите членки трябва да кажат кое часово време избират - лятно или зимно. След това промени няма да бъдат възможни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Цветелина Катанска
20:12, 26.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

България ще съобрази изцяло въвеждането на постоянно часово време с избора на съседните държави - членки на Евросъюза. Това съобщиха за "По света и у нас" от Транспортното министерство, което се занимава с проблема.

През миналата година Министерството на енергетиката направи национално допитване, в което можеше да се включи всеки български гражданин и да даде мнение трябва ли да се сменя времето през пролетта и есента и ако не се сменя - кое предпочита като основно. Българите са категорично зад решението за постоянна часова зона, превес при избора имаше лятното часово време.

От министерството на транспорта обаче обясниха, че това не означава, че Министерския съвет ще реши в полза на лятното време, защото основна тежест ще има общото решение на съюза и съседните държави. Целта според ведомството е да не се създават часови зони в рамките на общността.

От транспортното министерство предвиждат обществени дискусии по темата, включващи представители на работодателските организации, синдикатите и неправителствения сектор. Ще бъде направен анализ какви биха били последиците при приемането на зимно или на лятно часово време.

От транспортното министерство отчитат ползата от непроменяща се часова зона, особено при жп транспорта, при който в момента има най-сериозни трудности при местенето на стрелките.

Въвеждането на постоянно време обаче ще доведе до нови разходи за държавата. Причината - необходимо е препрограмиране на информационните системи. По-конкретни решения България очаква през втората половина на 2019 г. когато Финландия поема председателството на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП няма да се върне в НС за гласуване на рокади в кабинета
БСП няма да се върне в НС за гласуване на рокади в кабинета
Часове преди гласуването: България с контрамерки, ако приемат пакета Мобилност
Часове преди гласуването: България с контрамерки, ако приемат пакета "Мобилност"