Властите в Северна Македония обявиха епидемия от морбили на територията на цялата страна. Целта е да се предотврати по-нататъшно разпространение на болестта. От началото на годината в страната са регистрирани над 960 случая на заразени, както и три смъртни случая.

Задължителна ваксинация на всички деца и две ваксини за здравните работници са част от мерките, въведени срещу разпространението на морбили. Неваксинираните деца няма да се допускат в училищата и детските градини.

Обмисля се минималната възраст за първа ваксина да се свали от 12 на 6 месеца. 960 са заразените от началото на годината, което е скок с 60% на заболяваемостта. Най-много случаи има в Скопие.

Владимир Микич, епидемиолог: Досега заразата беше в шест области, където беше обявена епидемия. Около 50% от територията на страната и 55% от населението са изложени на риск.

Тук, обаче, подобно на много други страни, е разпространено движението на противниците на ваксините. Така, лесно предотвратимото, но силно заразно заболяване може да достигне епидемиологични размери.

Властите съобщават, че повече от 11 000 деца не са ваксинирани срещу морбили.

Четирикратно увеличение на случаите на морбили в света

Четирикратно увеличение на случаите на морбили в света

Световната здравна организация си е поставила за цел да изкорени дребната шарка морбили и благодарение на масовите имунизации в периода 1980-2013 годи...