НОВИНИ

Д-р Кунчев: Случаите на морбили у нас намаляват

Над 1100 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година. Епидемията се успокоява, категоричен е главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Открити са и случаи на имунизирани само на хартия деца. Вече са направени над 20 000 допълнителни имунизации.

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:40, 12.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Заразата от морбили е внесена от чужбина, а средата у нас се оказа благоприятна да се разрасне. И така седми месец. Но борбата със заболяването вече дава резултати.

Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: В пика на епидемията - някъде в края на март-април - имахме седмици, в които се регистрираха по 90 нови случая, в момента имаме между 10 и 15, така че значително намаля броят.

Прогнозите: нов внос на морбили ще има. Причината: много българи работят в Гърция, Франция, Италия. А разпространението на болестта там е значително.

Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Въпросът е като го внесем, той да не намери среда за развитие. Тъй като над 90 % от случаите са в ромска общност, то очевидно там е и проблема.

В благоевградската ромска махала "Предел" майки разказват, че през последните месеци откакто зачестиха случаите на морбили у нас, все по-често ваксинират децата си.

Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Понякога самите общопрактикуващи лекари, въпреки желанието си много трудно намират тези деца на адресите.

Не липсват и случаи на имунизирани само на хартия деца. Изследванията разкрили измамата. Така 100 лекари, родители и медицински работници получили актове.

От здравното министерство предлагат нормативни промени: лекарите да уведомяват пациентите за предстоящите имунизации по пощата, с факс, имейл или чрез есемес.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Това е лекарски кабинет, аз не съм пощенска станция. И представете си с баба Пена на 75 години точно на кой електронен адрес ще изпратя съобщението, че трябва да й направя тетанус и дифтерия.

Очаква се националното сдружение на общопракрикуващите лекари да излезе с официална позиция за предлаганите промени в имунизационния календар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 НКЖИ подписа договор за модернизацията на жп участъка Костенец-Септември
НКЖИ подписа договор за модернизацията на жп участъка Костенец-Септември
Безсрочна стачка на превозвачите на гориво в Португалия
Безсрочна стачка на превозвачите на гориво в Португалия