НОВИНИ

Епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир

Епископ Сионий беше въдворен като игумен на Бачковския манастир. Светият синод реши да смени досегашния духовен ръководител - архимандрит Самуил, който служи в светата обител от 2017 г. Епископ Сионий ще продължава да бъде игумен и на Троянския манастир, който ръководи успешно през последните пет години.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:16, 07.04.2019
5708
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

След неделната литургия тази сутрин старозагорският митрополит Киприян предаде игуменски жезъл на Бачковския манастир на неговия нов стопанин епископ Сионий.

Епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир: Светата Бачковска обител е едно велико гнездо на православната вяра още от древността. Тук се пази чудотворната икона на Богородица, но и много други ценности, свързани с българската история, така че мое задължение и моя чест е да представя тези светини на повече хора и да се говори за великото историческо достояние, което имаме тук.

Като първостепенна задача епископ Сионий постави пред себе си продължаването на реставрационните дейности в Бачковския манастир.

Първото голямо изпитание пред новия игумен е предстоящия Великден. По традиция на втория ден след Възкресение Христово в Бачково се стичат хиляди поклонници, които съпровождат чудотворната икона на Божията майка с литийно шествие до местността Клувията, където е открита преди векове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В #Европа: Морска вода намалява разходите за енергия на сградите
В #Европа: Морска вода намалява разходите за енергия на сградите
ГЕРБ и СДС избраха Европа ни чува за слоган на евровота
ГЕРБ и СДС избраха "Европа ни чува" за слоган на евровота