НОВИНИ

Епизоотичната комисия заседава за мерки срещу африканската чума в Пазарджик

Почти всички домашни прасета в Пазарджишкия регион вече са умъртвени. От утре инспекторите на Агенцията по безопасност на храните тръгват на проверки, като ще трябва да обиколят близо 1800 малки стопанства, които попадат в 20-километровата санитарна зона около големите свинекомплекси. В региона няма огнища на африканска чума, заради това стопаните се вдигнаха на протести и получиха отсрочка за доброволно унищожаване на прасетата.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
16:02, 12.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Само ден след като изтече крайният срок за доброволното премахване на домашните прасета, според списъците предоставени от кметовете в областта, над 90% от животните вече са умъртвени.

Христо Комсалов: трябва да се махнат прасетата. Щом трябва да се махнат, ще се махнат сега, какво да се прави.
Ангел Пепелов: Можеше да удължат малко срока, хората да не се сблъскват с тези проблеми, три фризера съм напълнил с месо, месото не може толкова бързо да се охлади. Времето ни притисна, това е, но заболяването е такова, че трябва да се унищожат животните, няма как.

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните се надяват всички стопани да проявят разбиране и проверките да преминат без напрежение.

Д-р Атанас Бютюнев - ОБДХ-Пазарджик: Подготвени сме за всичко. Така че, като тръгнат проверките, ще мога да кажа повече.

За по - малко от две седмици, инспекторите трябва да обходят стопанствата в общо 77 села в региона.

Йордан Кожухаров - заместник-областен управител: До 26.08 протоколите от проверките, заедно с протоколите, които днес бяха разгледани в Областната епизоотична комисия, ще бъдат изпратени в София. И септември месец стопанствата ще получат 300 лв финансово подпомагане за дезинфекция.

До момента в Пазарджико не е установено изхвърляне на животински отпадъци на нерегламентирани места, каквито случаи имаше в Северна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Русенец влезе в Рекордите на Гинес за плуване с една ръка
Русенец влезе в Рекордите на Гинес за плуване с една ръка
 НКЖИ подписа договор за модернизацията на жп участъка Костенец-Септември
НКЖИ подписа договор за модернизацията на жп участъка Костенец-Септември